Γερμανία: Δισεκατομμύρια μάρκα σε σεντούκια

Γερμανία: Δισεκατομμύρια μάρκα σε σεντούκια

Στη διάρκεια του περασμένου έτους περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι προσήλθαν στην κεντρική τράπεζα και αντήλλαξαν συνολικά 53 εκατ. μάρκα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστή η προτίμηση των Γερμανών στα μετρητά και, καθώς τα πάντα γίνονται όλο και πιο ακριβά, πολλοί κρατούν στο σπίτι τους σημαντικές ποσότητες από χρήματα. Μόνο που δεν πρόκειται για μετρητά σε ευρώ αλλά στο παρωχημένο και ακυρωμένο πλέον γερμανικό μάρκο, στο οποίο φαίνεται πως παραμένουν ακατανόητα προσηλωμένοι 22 χρόνια μετά τη μετάβαση στο ευρώ.

Σύμφωνα με την Bundesbank, στα τέλη του 2023, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, κυκλοφορούσαν ακόμη στη Γερμανία 12,24 δισ. μάρκα, αξίας περίπου 6,26 δισ. ευρώ, που οι Γερμανοί αρνούνται να τα αλλάξουν με ευρώ. Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία σε σχετικό ρεπορτάζ της, η Deutsche Welle διερωτάται εύλογα «τι περιμένουν;». Οπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, ακόμη και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι υπερβολικά μεγάλη αυτή η ποσότητα χρημάτων που παραμένει αδρανής και ανεκμετάλλευτη και ιδιαιτέρως σε μια εποχή που η κυβέρνηση του Βερολίνου αναζητάει απεγνωσμένα χρηματοδότηση για έργα υποδομής της πράσινης μετάβασης και του εκσυγχρονισμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού συστήματος.

Η Bundesbank δεν φαίνεται πάντως να ανησυχεί παρά το γεγονός ότι τα χαμένα γερμανικά μάρκα επιστρέφουν στα ταμεία της με πολύ αργούς ρυθμούς. Κι αυτό γιατί οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του κέρματα ή χαρτονομίσματα σε μάρκα μπορεί να τα αλλάξει σε κάποιο υποκατάστημα της κεντρικής τράπεζας, όποιο κι αν είναι το ποσό στο οποίο αντιστοιχούν. Και πράγματι, κάθε χρόνο οι Γερμανοί ανταλλάσσουν σημαντικά ποσά μάρκων με ευρώ.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι προσήλθαν στην κεντρική τράπεζα και αντήλλαξαν συνολικά 53 εκατ. μάρκα για να εισπράξουν συνολικά 27 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2022.

Τα περισσότερα προήλθαν από τα κρατίδια της Βαυαρίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βάδης-Νυρεμβέργης. Και στο μεταξύ η Bundesbank καθησυχάζει διαρκώς τον κόσμο επαναλαμβάνοντας ότι δεν σκοπεύει να δώσει τέλος σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό εντάσσει τη Γερμανία σε μια μειονότητα χωρών, μαζί με άλλες πέντε χώρες της Ευρωζώνης, που δεν έχουν ορίσει ακόμη προθεσμία για την ανταλλαγή των παλαιών νομισμάτων. Οι άλλες χώρες που τηρούν την ίδια πολιτική είναι η Αυστρία, η Ιρλανδία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής.

Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης έχουν, αντιθέτως, ορίσει ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει η ανταλλαγή των χρημάτων. Στη Γαλλία όσοι είχαν στην κατοχή τους γαλλικά φράγκα μπορούσαν να τα ανταλλάξουν με ευρώ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2008. Η Ελλάδα ήταν κάπως πιο γενναιόδωρη και άφησε ανοικτή αυτήν τη δυνατότητα μέχρι τον Μάρτιο του 2012. Σε αυτές τις χώρες, όποιος έχει ακόμη τα παλιά εθνικά νομίσματα δεν μπορεί πια να τα αλλάξει.

Για τους Γερμανούς όμως δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Και για πολλούς είναι εντελώς ανεπιθύμητη η ανταλλαγή, δεδομένου και του πόσο συχνά και πόσο πολύ χρησιμοποιούσαν αυτά τα κέρματα και αυτά τα χαρτονομίσματα.

Οσον αφορά, άλλωστε, τη γνώριμη προτίμηση των Γερμανών στα μετρητά, σε πολλά εστιατόρια και καταστήματα υπάρχουν ακόμη σημάνσεις που γράφουν «μόνο μετρητά». Μολονότι οι πληρωμές με μετρητά έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το 2017, ομάδα ερευνητών διαπίστωσε πως ακόμη και σήμερα το 58% των προϊόντων και των υπηρεσιών πληρώνεται με μετρητά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή