Αργεντινή: Αποδέσμευση 4,7 δισ. δολ. από το ΔΝΤ και «ανάσα» για τον Μιλέι

Αργεντινή: Αποδέσμευση 4,7 δισ. δολ. από το ΔΝΤ και «ανάσα» για τον Μιλέι

Παρά την αποτυχία του Μπουένος Αϊρες να εκπληρώσει τους όρους δανεισμού ύψους 44 δισ. δολ. τους τελευταίους μήνες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και τις υπερφιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους για την κλυδωνιζόμενη χώρα της Νότιας Αμερικής, ο οργανισμός συμφώνησε στην αποδέσμευση 4,7 δισ. δολαρίων, παρά την αποτυχία του Μπουένος Αϊρες να εκπληρώσει τους όρους δανεισμού ύψους 44 δισ. δολαρίων τους τελευταίους μήνες.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει τρομερές οικονομικές προκλήσεις έπειτα από δεκαετίες χρέους και κακοδιαχείρισης, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 160% σε ετήσια βάση και το 40% των Αργεντινών να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Βρίσκεται μάλιστα σε τροχιά να ξεπεράσει το αρνητικό ρεκόρ της Βενεζουέλας, ως η χώρα με τις ταχύτερες αυξήσεις τιμών στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς ο πρόεδρος Μιλέι προετοιμάζει τους Αργεντινούς για σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο να διορθώσει, όπως λέει, χρόνια μη βιώσιμων λαϊκιστικών πολιτικών, οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη μετά την επιθετική υποτίμηση του πέσο κατά 54%. Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι στο Μπουένος Αϊρες αναμένουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 200% τον Δεκέμβριο, την ώρα που ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα μειώθηκε τον περασμένο μήνα στο 193%.

Ο Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο και κληρονόμησε μια βαθιά κοινωνική, οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, επαναφέρει σε τροχιά ένα πακέτο διάσωσης 44 δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ που χρονολογείται από το 2018. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα αποδεσμευθούν περίπου 3,3 δισ. δολάρια, τα οποία η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει για να αποπληρώσει προηγούμενα χρέη.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του περονιστή προέδρου Aλμπέρτο Φερνάντες είχε επίσης επαναδιαπραγματευθεί το δάνειο, αλλά η ύφεση που προκλήθηκε από την COVID-19 και η σοβαρή ξηρασία φέτος δημιούργησαν νέες προκλήσεις για την Αργεντινή, η οποία δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του ΔΝΤ. Ο Mιλέι έχει υποσχεθεί μία «θεραπεία σοκ» που θα μειώσει, όπως λέει, τις δημόσιες δαπάνες και θα μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία. Πρόσφατα παρουσίασε στο Κογκρέσο ένα νομοθετικό πακέτο το οποίο επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει περισσότερες από 40 δημόσιες εταιρείες και να επιβάλει περιορισμούς στο δικαίωμα συγκέντρωσης και διαδήλωσης.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση είπε ότι θα μειώσει την αξία του πέσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και ανακοίνωσε μια σειρά από άλλα μέτρα λιτότητας, όπως σαρωτικές περικοπές επιδοτήσεων, ακύρωση διαγωνισμών για δημόσια έργα, ενώ σχεδιάζει να καταργήσει 9 υπουργεία. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα απέσπασαν επαίνους από το ΔΝΤ, ενώ στο πρώτο μεγάλο πλήγμα, το εθνικό εργατικό εφετείο της χώρας μπλόκαρε προσωρινά μέρος του νέου διατάγματος για τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τα εργασιακά. Ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι απαντάει ότι απαιτείται σκληρή λιτότητα για να επανέλθει η Αργεντινή στον δρόμο της ευημερίας και ότι δεν υπάρχει χρόνος για σταδιακή προσέγγιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή