Χρυσή βίζα: Μεγάλη ζήτηση από Βρετανούς και Ισραηλινούς– Εκκρεμεί η έγκριση 7.319 αδειών

Χρυσή βίζα: Μεγάλη ζήτηση από Βρετανούς και Ισραηλινούς– Εκκρεμεί η έγκριση 7.319 αδειών

Οι Βρετανοί επενδυτές επιδιώκουν να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης από και προς την Ε.Ε.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι άδειες παραμονής προς Βρετανούς και Ισραηλινούς επενδυτές, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», παράλληλα βέβαια με τους «συνήθεις ύποπτους», δηλαδή τους αγοραστές από την Κίνα. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από τη Μεγ. Βρετανία, σημείωσαν αύξηση κατά 77,8% σε 370 (από 208), ενώ εκείνες προς Ισραηλινούς ενισχύθηκαν κατά 77,6%, σε 183 από 103.

Με δεδομένο πάντως, ότι εκκρεμεί η έγκριση χορήγησης 7.319 αδειών (με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες), είναι προφανές ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τους επόμενους μήνες. Οι Βρετανοί επενδυτές έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα μετά το Brexit, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να αποκτήσουν ξανά τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης από και προς την Ε.Ε.

Ο σκοπός της αγοράς

Οι Βρετανοί προτιμούν να συνδυάσουν την αγορά εξοχικής κατοικίας (που ούτως ή άλλως αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητά τους στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς), με την εξασφάλιση άδειας παραμονής. Σε αντίθεση δηλαδή με επενδυτές από άλλες χώρες, όπως π.χ. οι Κινέζοι, βασική τους προτεραιότητα είναι η απόκτηση μιας δευτερεύουσας κατοικίας για τις διακοπές τους και σε επόμενο στάδιο εξετάζουν την επενδυτική εκμετάλλευση του ακινήτου αυτού. Σημειωτέον ότι πολλές αιτήσεις λήψης άδειας παραμονής έχουν γίνει και από Βρετανούς, που είχαν ήδη επενδύσει στην αγορά κατοικίας στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να «εξαργυρώσουν» την κίνηση αυτή και μέσω της απόκτησης άδειας παραμονής.

Διαφορετικά είναι τα κίνητρα των Ισραηλινών επενδυτών, πολλοί εκ των οποίων αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι ροές ανθρώπων από το Ισραήλ προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω του πολέμου στη Γάζα, σε αναζήτηση επενδυτικού «καταφυγίου».

Εχουν εκδοθεί 11.992 άδειες

Συνολικά πάντως, ο αριθμός των αιτήσεων λήψης άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος εκτοξεύτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, προκαλώντας «έμφραγμα» στις αρμόδιες υπηρεσίες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, εκκρεμούν πλέον 7.139 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.255 άδειες υποβλήθηκαν το 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 11.992 άδειες.

Οπως αναφέρουν δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης, πλέον παρατηρούνται καθυστερήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 8 και 10 μηνών, μέχρις ότου εκδοθούν οι σχετικές άδειες, παρότι στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο ορίζεται ότι θα πρέπει κάθε άδεια να έχει χορηγηθεί εντός διμήνου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα το 2023 (με την αύξηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης σε επιλεγμένες περιοχές), οι οποίες ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου, προκάλεσαν «φρενίτιδα» αγορών από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να εξασφαλίσουν ακίνητα στις περιοχές της προτίμησής τους και με το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ.

Ελκυστικό το ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα πάντως με ξένους αναλυτές του τομέα επενδυτικής μετανάστευσης, όπως η βρετανική Astons, το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ένα από τα ελκυστικότερα πανευρωπαϊκά, λόγω του ότι διαθέτει το χαμηλότερο «κατώφλι» για τους ξένους επενδυτές, δηλαδή τα 250.000 ευρώ. Παρότι από το επίπεδο αυτό εξαιρούνται πλέον τα ακίνητα που βρίσκονται στα ελκυστικότερα σημεία της Αττικής, όπως π.χ. το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια (όπου το ελάχιστο όριο έχει διπλασιαστεί πλέον σε 500.000 ευρώ), εντούτοις υπάρχουν ακόμα σημαντικές περιοχές, προς τις οποίες κατευθύνονται ήδη οι ξένοι επενδυτές.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και σε διεθνές επίπεδο, καθώς συνεχίζονται οι μεταβολές στα διάφορα προγράμματα. Για παράδειγμα, το μέχρι πρότινος δημοφιλέστερο πρόγραμμα της Πορτογαλίας με εισροές κεφαλαίων 7,3 δισ. ευρώ, έχει πλέον εξαιρέσει τα ακίνητα, από τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν άδεια παραμονής. Το νέο πρόγραμμα που θεσπίστηκε πρόσφατα προσφέρει μεν την δυνατότητα άδειας, αλλά αποκλειστικά και μόνο μέσω επένδυσης σε επενδυτικά κεφάλαια. Το ελάχιστο ύψος διατηρήθηκε σε 500.000 ευρώ. Προς το παρόν, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποια κεφάλαια θα προκριθούν για τον σκοπό αυτό, αλλά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν π.χ. επενδύσεις σε αγροτουρισμό, «πράσινη» ενέργεια κ.τ.λ.

Αντίστοιχα, σημαντική ως εξέλιξη, κρίνεται και η πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης της Ουγγαρίας, η οποία προσέθεσε και τα ακίνητα (που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν), στην κατηγορία των επενδύσεων που εξασφαλίζουν άδεια παραμονής. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν άδεια, είτε μέσω ελάχιστης επένδυσης 250.000 σε επενδυτικό κεφάλαιο ακινήτων, είτε μέσω απευθείας επένδυσης ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT