Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την παγκόσμια οικονομία

Στις προηγμένες οικονομίες σχεδόν οι 6 στις 10 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τεχνητή νοημοσύνη βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης, που θα μπορούσε να εκτινάξει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα παγκοσμίως. Ωστόσο, θα μπορούσε και να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας και να βαθύνει την ανισότητα. Η τελική έκβαση δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί. Εντούτοις, μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά πως χρειάζεται μια δέσμη πολιτικών, ώστε να αξιοποιήσουμε με ασφάλεια τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας.

Σε μια τελευταία ανάλυση το προσωπικό του ΔΝΤ εξετάζει τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Σχεδόν το 40% της παγκόσμιας απασχόλησης εκτίθεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ιστορικά, ο αυτοματισμός και η τεχνολογία πληροφοριών έτειναν να επηρεάζουν τις καθημερινές εργασίες, αλλά ένα από τα πράγματα που κάνει ξεχωριστή την τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητά της να επηρεάζει θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Στις προηγμένες οικονομίες σχεδόν οι 6 στις 10 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν. Από αυτές, οι μισές μπορεί να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για το άλλο μισό οι εφαρμογές της μπορεί να διεκπεραιώνουν βασικά καθήκοντα, που αυτή τη στιγμή εκτελούνται από ανθρώπους. Αυτό θα μείωνε τη ζήτηση εργασίας, τους μισθούς και τις προσλήψεις, ενώ στις πιο ακραίες περιπτώσεις ορισμένες από αυτές τις δουλειές μπορεί να εξαφανίζονταν.

Αντίθετα, στις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος η έκθεση στην ΑΙ αναμένεται να είναι 40% και 26% αντίστοιχα. Οπότε, οι αναδυόμενες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν λιγότερες άμεσες ανατροπές από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλές από αυτές τις χώρες στερούνται των υποδομών ή του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού να εκμεταλλευθούν τα οφέλη της, αυξάνοντας τον κίνδυνο η τεχνολογία σταδιακά να οξύνει τις μεταξύ κρατών ανισότητες.

Επιπροσθέτως, η ΑΙ θα μπορούσε να επηρεάσει την ανισότητα εισοδημάτων και πλούτου εντός των χωρών. Η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους λιγότερο έμπειρους εργαζομένους να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους πιο γρήγορα, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.

Για να βοηθήσει τις χώρες να χαράξουν τις σωστές πολιτικές, το ΔΝΤ έχει αναπτύξει έναν Δείκτη Ετοιμότητας Τεχνητής Νοημοσύνης και αξιολόγησε 125 κράτη. Βάσει των ευρημάτων, οι πλουσιότερες οικονομίες τείνουν να είναι καλύτερα εξοπλισμένες από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αν και υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών.

*Η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή