Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο το 2023 κατά 337 εκατ.

Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο το 2023 κατά 337 εκατ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,692 δισ. έναντι στόχου για έλλειμμα 851 εκατ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξημένα κατά 337 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2024, δηλαδή μόλις πριν από ενάμιση μήνα, ήταν τα καθαρά φορολογικά έσοδα (λαμβάνοντας υπόψη τις επιστροφές φόρων) του 2023, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 12μήνου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυναμική των φορολογικών εσόδων που είχε παρατηρηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η υπέρβαση προήλθε κυρίως από τα έσοδα του Νοεμβρίου, καθώς τον Δεκέμβριο τα έσοδα ήταν πλησίον των στόχων, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση αυτή αντισταθμίστηκε από την αύξηση των πληρωμών του ΠΔΕ κατά 362 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 3,692 δισ. ευρώ έναντι στόχου (που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024) για πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ. Η διαφορά αυτή, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αφορά ποσά που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, το οποίο διαμορφώνεται κατόπιν ενσωμάτωσης των στοιχείων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των εθνικολογιστικών προσαρμογών.

Οπως διευκρινίζεται, ποσό ύψους 1,687 δισ. ευρώ που αφορά την είσπραξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είχε προβλεφθεί για είσπραξη το πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος εκ της παρατηρούμενης υποεκτέλεσης ταμειακής πληρωμής δαπανών ύψους 2,767 δισ. ευρώ (όπως για παράδειγμα ο ετεροχρονισμός ταμειακών πληρωμών εξοπλιστικών δαπανών, οι μεταβιβάσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης κ.ά.) δεν επηρεάζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δεδουλευμένη βάση.

Αναλυτικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 61,671 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 653 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6,993 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 316 εκατ. ευρώ από τον στόχο. Ειδικότερα τον Δεκέμβριο, τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 205 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και οι επιστροφές εσόδων αυξημένες κατά 182 εκατ. ευρώ από τον στόχο.

Το market pass κόστισε στον προϋπολογισμό 821 εκατ. ευρώ, οι παραγωγοί ενέργειας απέδωσαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης υπερκέρδη ύψους 367 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1η Οκτωβρίου 2021 – 30 Ιουνίου 2022 και το ντίζελ θέρμανσης επιδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT