Ενίσχυση κερδών έως 37% για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Morgan Stanley

Ενίσχυση κερδών έως 37% για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» η Morgan Stanley

Μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου που έχουν δημιουργήσει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητες για αύξηση της κερδοφορίας κατά 10% έως 37% βλέπει η Morgan Stanley στις ελληνικές τράπεζες έως το 2025 από την αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου που έχουν δημιουργήσει, παρά τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχουν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley βλέπει μείωση 4% στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά μέσον όρο φέτος για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ακολουθούμενη από μείωση 8% το 2025. Ωστόσο εκτιμά πως η κερδοφορία τους μπορεί να λάβει σημαντική ώθηση από το «μεγάλο όπλο» που διαθέτουν οι διοικήσεις, το οποίο δεν είναι άλλο από το πλεονάζον κεφάλαιο, χάρη στην περαιτέρω ενίσχυση που αναμένεται στους κεφαλαιακούς δείκτες την επόμενη διετία.

Μέρος αυτού του κεφαλαίου θα μπορέσει να διατεθεί στους μετόχους με ακόμη υψηλότερα μερίσματα. Κατά τη Morgan Stanley, οι πληρωμές μερισμάτων, οι οποίες θα ξεκινήσουν φέτος, θα κινηθούν στο 35%-50% των κερδών έως το 2025.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας, τα πλεονάζοντα κεφάλαια σε σχέση με τους στόχους των διοικήσεων έως το 2025 διαμορφώνονται στις 140-520 μονάδες βάσης (και στις 620-940 μ.β. έναντι των ελάχιστων ρυθμιστικών απαιτήσεων).

Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει, με πλεονάζον κεφάλαιο 520 μονάδες βάσης πάνω από τον στόχο της διοίκησης έως το 2025. Ειδικότερα ο δείκτης CET 1 αναμένεται, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, να αυξηθεί στο 19,2% το 2025, έναντι 14% που είναι ο μίνιμουμ στόχος. Για την Alpha Bank το πλεονάζον κεφάλαιο φθάνει στις 350 μ.β., καθώς ο CET 1 τοποθετείται στο 15,5% έως το 2025, έναντι στόχου 13%. Για τη Eurobank φθάνει στις 290 μ.β., με τον CET 1 του 2025 να κινείται στο 17,4%, έναντι στόχου 14,5%. Για την Τράπεζα Πειραιώς το πλεονάζον κεφάλαιο εκτιμάται στις 140 μ.β., με τον κεφαλαιακό δείκτη να φθάνει στο 15,9% το 2025, έναντι ελάχιστου στόχου 14%.

Η αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας της Εθνικής κατά 37% έως το 2025, της Alpha κατά 27%, της Eurobank κατά 20% και της Πειραιώς κατά 10%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της.

Η Morgan Stanley εκτιμά, παράλληλα, πως οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν ανώτερες επιδόσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, χάρη στους εξής παράγοντες: 1) τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 2) την αύξηση των επενδύσεων που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και των άμεσων ξένων επενδύσεων, 3) τη στήριξη στην κερδοφορία από την υψηλότερη αύξηση των δανείων, τα έσοδα από προμήθειες και τη συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT