Ετος-ορόσημο εκτιμάται ότι θα είναι το 2024 για την «Αβαξ»

Ετος-ορόσημο εκτιμάται ότι θα είναι το 2024 για την «Αβαξ»

Αναμένεται τριπλασιασμός καθαρών κερδών και υπερδιπλασιασμός τζίρου

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλασιασμό των καθαρών κερδών του ομίλου Αβαξ σε 47,4 εκατ. ευρώ, νέα μείωση του καθαρού δανεισμού και υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2023 προβλέπουν για τη χρήση του 2024 οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, για το 2023 προβλέπονται κύκλος εργασιών 402,2 εκατ. ευρώ, περιθώριο μεικτού κέρδους 5,2%, προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 51,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 16,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόσεις παραπλήσιες με εκείνες του 2022, καθώς τα περισσότερα από τα νέα έργα που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος δεν έχουν ακόμη εκκινήσει.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει φέτος, καθώς θα ξεκινήσει ένα σημαντικό μέρος έργων από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 3,2 δισ. ευρώ, για το οποίο έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Υπολογίζεται ότι 875 εκατ. ευρώ νέων έργων εξασφαλίστηκαν το 2022 και πάνω από 1,1 δισ. ευρώ προστέθηκε στο ανεκτέλεστο κατά το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, σχετική ανάλυση της εταιρείας Edison προβλέπει ότι το 2024 ο κύκλος εργασιών θα υπερδιπλασιαστεί και θα αγγίξει τα 851 εκατ. ευρώ (+112%), ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν σε 90 εκατ. ευρώ (+76%), με το περιθώριο μεικτού κέρδους να αυξάνεται επίσης στο 9%. Ετσι, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να τριπλασιαστούν, αγγίζοντας τα 47,4 εκατ. ευρώ, από 16,1 εκατ. ευρώ το 2023.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη κρίνεται και η κατακόρυφη μείωση του καθαρού δανεισμού (πέραν δηλαδή των δανείων που συνδέονται με έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ), από τα 328 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021, σε 220,4 εκατ. ευρώ το 2022 και σε 184,3 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, όπως προβλέπεται.

Μέσα στο έτος θα ξεκινήσει ένα σημαντικό μέρος έργων από το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, θα συνιστούν ιστορικά υψηλές επιδόσεις για τον όμιλο, που ξεκίνησε ήδη να διανέμει μέρισμα, έχοντας διανύσει μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολυετή περίοδο κρίσης, η οποία κορυφώθηκε με την κατάρρευση της πρώην μητρικής εταιρείας J&P. Ταυτόχρονα, όμως, η εξέλιξη αυτή σήμανε και την πιο ενεργό εμπλοκή ως βασικού μετόχου τού νυν προέδρου του ομίλου, Χρήστου Ιωάννου, ο οποίος συνέβαλε στη σταθεροποίηση της «Αβαξ» και σηματοδότησε την απαρχή της νέας αναπτυξιακής πορείας της εισηγμένης.

Αυτή βασίστηκε σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονταν στον πυρήνα της στρατηγικής της δραστηριότητας, όπως π.χ. η Volterra, η μειοψηφική συμμετοχή στην παραχωρησιούχο εταιρεία της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και το κτίριο γραφείων που φιλοξενεί την έδρα της εταιρείας στο Μαρούσι. Από τις κινήσεις αυτές μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός και εξασφαλίστηκαν κεφαλαιακά κέρδη ύψους 60 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα, εξασφάλισαν την απαιτούμενη ρευστότητα στον όμιλο για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και να διεκδικήσει νέες συμβάσεις.

Αυτό επετεύχθη και με το παραπάνω, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι εξασφαλίζει το 20%-25% των έργων τα οποία διεκδικεί. Ταυτόχρονα, το ιδιαίτερα μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα περιορίσει τη δραστηριότητα εκτός Ελλάδας.

Ασφαλώς, ο όμιλος Αβαξ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στο εξωτερικό, αλλά σε πολύ επιλεγμένα έργα, που θα εξασφαλίζουν σημαντική κερδοφορία. Ενα τέτοιο έργο είναι π.χ. η σύμβαση με τον όμιλο Mass Group Holding, ύψους 673,5 εκατ. ευρώ, για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 MW. Το έργο θα κατασκευαστεί στην περιοχή Ντέβα της Ρουμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT