Προχωράει η ανάπτυξη data center της Microsoft στα Σπάτα

Προχωράει η ανάπτυξη data center της Microsoft στα Σπάτα

Στο επιχειρηματικό πάρκο θα δημιουργηθεί και κινηματογραφικό στούντιο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται, αργά αλλά σταθερά, οι επενδύσεις που αφορούν την κατασκευή κέντρων δεδομένων, με την ψηφιοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ενισχύει τη ζήτηση για τις σύνθετες αυτές τεχνολογικές υποδομές οι οποίες αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω Διαδικτύου. Σε παράλληλο χρόνο, κινητικότητα καταγράφουν και οι επενδύσεις σε κινηματογραφικά στούντιο. Κι αυτό διότι τα χρηματοδοτικά κίνητρα που χορηγεί η Ελλάδα, μέσω του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών, έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ξένων και ελληνικών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών που γυρίζονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, ένας από τους μεγαλύτερους υποδοχείς τέτοιου είδους έργων αποτελεί το επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι). Εκεί και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο Ε59, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινηματογραφικού εξοπλισμού δρομολογεί την ανάπτυξη στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, που θα περιλαμβάνει και τριώροφο κτίριο παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών. Το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων και αναμένεται μέσα στη χρονιά να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων αναμένεται, ενδεχομένως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, να ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπτυξη του πρώτου από τα συνολικά τρία data centers που σχεδιάζει στην Αττική. Τα υπόλοιπα δύο πρόκειται να δημιουργηθούν στο επιχειρηματικό πάρκο Κορωπίου.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα υλοποιήσει την ανέγερση του data center.

Σ’ αυτό το στάδιο οι διαδικασίες είναι ώριμες για το κέντρο δεδομένων στα Σπάτα. Πρόσφατα υπογράφηκε το προεδρικό διάταγμα για τους όρους δόμησης και τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», τα σχήματα που ενδιαφέρονται είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco και αυτό της Ακτωρ με τη Mytilineos.

Πέραν των έργων στην τεχνολογία και την οπτικοακουστική παραγωγή που δρομολογούνται στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων, ανάλογες επενδύσεις, διαφορετικού προϋπολογισμού, σχεδιάζονται σε όλη την Ελλάδα. Στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής η εταιρεία «Βασιλικά Θέρμης» (συνδεδεμένη με την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Nu Boyana Hellenic) δρομολογεί στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στα «Πλατάνια» της Θέρμης Θεσσαλονίκης και επεξεργασίας ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Ελληνικό. Το έργο, που είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, θα περιλαμβάνει στούντιο παραγωγής στη Θέρμη, συνολικής επιφανείας 11.184 τ.μ., θα διαθέτει χώρους εξωτερικών γυρισμάτων 12.376 τ.μ., γραφεία παραγωγής 8.040 τ.μ. και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. Η δεύτερη εγκατάσταση post production, συνολικής επιφανείας 3.511 τ.μ., θα διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες αίθουσες ηχοληψίας, μείξης ήχου, επεξεργασίας ήχου και επεξεργασίας εικόνας και θα βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση της εταιρείας «Βασιλικά Θέρμης» στο Ελληνικό, που είναι σε κοντινή απόσταση από την έκταση της Lamda Development.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT