Αναμένοντας ένα σήμα από την ΕΚΤ

Αναμένοντας ένα σήμα από την ΕΚΤ

Οι αγορές βιάζονται για μειώσεις επιτοκίων, αλλά η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι δεν θα βιαστεί να τις ξεκινήσει

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι της, χωρίς να είναι πλήρως έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη κατά του πληθωρισμού, αγωνίζονται να επηρεάσουν τα στοιχήματα των παραγόντων της αγοράς για άμεσες μειώσεις επιτοκίων. «Υπήρξαν τόσο πολλές εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, διευθυντής μακροοικονομικής στην ING. «Το ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θέλει να το αντιμετωπίσει ή όχι». Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα διατυπώνονται πέντε ερωτήματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. Η ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αφού διέκοψε τις αυξήσεις τον Οκτώβριο και διευκρίνισε τον Δεκέμβριο ότι θα καταργήσει σταδιακά το σχέδιο αγοράς ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ θα εξακολουθήσει να δηλώνει τα περί πρόωρων μειώσεων στα επιτόκια. Οι επενδυτές, πάντως, προεξοφλούν μειώσεις 135 μ.β. από τον Απρίλιο.

Το επόμενο ερώτημα έχει να κάνει με το εάν η ΕΚΤ θα αλλάξει σύντομα γραμμή πλεύσης. Ακόμη και τα θεωρούμενα «γεράκια», όπως ο Γιόαχιμ Νάγκελ της γερμανικής Bundesbank, δεν αποκλείουν μια θερινή μεταστροφή.

Η ΕΚΤ δημοσιεύει νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τον Μάρτιο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για να εκκινήσει η συζήτηση περί ενδεχόμενης χαλάρωσης. Ακόμη ένα ερώτημα αφορά το πόσο πρέπει να υποχωρήσει περαιτέρω ο πληθωρισμός πριν από τη μείωση. Τον Δεκέμβριο ο δείκτης στην Ευρωζώνη ανήλθε πρώτη φορά από τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 2,9%.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω, παραμένει πάνω από το 3%.

Η ΕΚΤ θα επιθυμούσε ο γενικός δείκτης και ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφωθούν κάτω του 2,5%, για να είναι άνετος ο στόχος του 2% πριν από την περικοπή του κόστους δανεισμού, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

Οι αγορές swap αναμένουν πληθωρισμό ελαφρώς άνω του 1,5% σε ένα έτος. Το επόμενο θέμα σχετίζεται με τους μισθούς, τους οποίους η ΕΚΤ λογίζει ως πληθωριστικό κίνδυνο. Η αύξηση των μισθών μειώνεται από το 5,2% τον Οκτώβριο του 2022, στο 3,8% τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στις νέες συμφωνίες εργοδοσίας και συνδικαλιστικών εκπροσώπων, μια τάση η οποία συνεχίζεται και στις αρχές του 2024. Το δε τελευταίο ερώτημα αφορά την υγεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αν και η ΕΚΤ ανησυχεί πρωτίστως για τον πληθωρισμό.

Κατά τους οικονομολόγους, καθώς η οικονομία τελεί σε ήπια ύφεση, είτε μειωθούν τα επιτόκια τον Απρίλιο είτε το θέρος, η διαφορά είναι αμελητέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή