Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ έως και το 2026

Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ έως και το 2026

Επέκταση σε ΝΑ Ευρώπη, επενδύσεις 9 δισ. σε ΑΠΕ και νέες δραστηριότητες

οι-τρεις-άξονες-για-την-ανάπτυξη-της-δε-562845715

Να διασφαλίσει την ηγετική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της καθαρής ενέργειας, των κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών επιδιώκει η ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2024-2026 που παρουσίασε χθες η διοίκησή της στο Capital Markets Day 2024, στο Λονδίνο. Οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της ΔΕΗ προβλέπουν την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την είσοδο σε νέες συναφείς με το αντικείμενό της αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και την περαιτέρω ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, όπως η ηλεκτροκίνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξαγόρασε στη Ρουμανία έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς «παίκτες», ενώ στη Βουλγαρία και ενδεχομένως στην ευρύτερη περιοχή η ΔΕΗ αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ο όμιλος με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές αποκτά διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, και διασπείρει τον κίνδυνο εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Λόγω της παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή προσβλέπει σε συνέργειες της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε νέους τομείς δραστηριότητας, στην ηλεκτροκίνηση η ΔΕΗ θέτει στόχο επενδύσεις 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030. Στις τηλεπικοινωνίες, όπου επιδιώκει να διασφαλίσει ηγετική θέση ως πάροχος χονδρικής, δρομολογεί επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Από τις δύο αυτές δραστηριότητες, της ηλεκτροκίνησης και των τηλεπικοινωνιών, ο όμιλος αναμένει EBITDA 50 εκατ. και 110 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα η ΔΕΗ, που στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες έως το 2030, προχωρεί με το πλάνο δημιουργίας δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών.

Η πρόσφατη εξαγορά της «Κωτσόβολος» συνάδει με τον στόχο του ομίλου για ενίσχυση του πελατοκεντρικού χαρακτήρα του, επιδιώκοντας το 2026 ο βασικός δείκτης ικανοποίησης του πελάτη να αυξηθεί σε 75 από 53 σήμερα (και μόλις 3 το 2021).

Στόχος της ΔΕΗ παραμένει η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι τα τέλη του 2026.

Με κοινό παρονομαστή του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ να είναι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη, επιδιώκει να έχει μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) για το σύνολο των εκπομπών μέχρι το 2040. Επίσης στοχεύει σε εγκαταστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) 8,9 GW έως το 2026, παράλληλα με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι την ίδια χρονιά. Θέτει τον πήχυ για αύξηση κατά 18%, ετησίως, της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ, οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής ισχύος το 2025 από 43% σήμερα. Συνολικά, την επόμενη τριετία η ΔΕΗ δρομολογεί επενδύσεις 9 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, μέγεθος που είναι αυξημένο κατά 130% συγκριτικά με το χρονικό διάστημα 2021-2023. Αυτές θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.

Διανομή μερίσματος

Η ΔΕΗ εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 1,5 δισ. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό στόχο, επιδιώκοντας να αυξήσει το συγκεκριμένο μέγεθος κατά 15% ετησίως. Ο όμιλος θέτει τον πήχυ για EBITDA 2,3 δισ. το 2026 και 3 δισ. ευρώ το 2030. Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση του ομίλου υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει τεθεί. Η ΔΕΗ επαναφέρει τη μερισματική πολιτική, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.

«Ο νέος όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μια τριετία επενδύσεων, ύψους 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε η πρώτη επιλογή των πελατών όχι από συνήθεια, αλλά επειδή είμαστε η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον και στους καταναλωτές εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή