Πόλη της Κροατίας διαθέτει σπίτια έναντι 13 σεντς

Πόλη της Κροατίας διαθέτει σπίτια έναντι 13 σεντς

Στόχος, να εγκατασταθούν περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Legrad, μια πόλη στη βόρεια Κροατία, προσπαθεί να κάνει περισσότερους ανθρώπους να εγκατασταθούν στην περιοχή προσφέροντας σπίτια σε απίστευτα χαμηλές τιμές. Στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2018, κανείς μπορεί να αποκτήσει ένα σπίτι με μόλις 13 σεντς.

Η μικρή πόλη των περίπου 2.000 κατοίκων συνορεύει με την Ουγγαρία και έχει δει τον πληθυσμό της να μειώνεται μετά την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας το 1918.

Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μία παρτίδα σπιτιών είναι έτοιμη να βγει προς πώληση με μόλις 13 σεντς. Για να είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν ένα από αυτά τα σπίτια, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, σε έγγαμη ή μη σχέση και να μην έχουν ποινικό μητρώο.

Συγκεκριμένα, εάν θέλουν να αποκτήσουν ένα από αυτά τα σπίτια χαμηλού κόστους, οι αιτούντες δεν θα πρέπει να έχουν ήδη ακίνητο – αν και οι αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν αν αυτό σημαίνει στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και ως αποτέλεσμα χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό.

«Εχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», είπε στο HRT ο Ivan Sabolic, δήμαρχος του Legrad.

Το 2021, το Legrad έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του ενός κούνα, του νομίσματος της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα ακίνητα ήταν σε διαφορετική κατάσταση το καθένα και ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει, ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για οποιαδήποτε αναγκαία ανακαίνιση. Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 κούνα (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές εάν θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή τη φορά.

Η Κροατία δεν είναι η πρώτη χώρα που ακολουθεί τέτοιου είδους προσέγγιση για να δώσει νέα ζωή στους συρρικνούμενους πληθυσμούς της. Το Mussomeli, μια πόλη στη Σικελία, έγινε viral γιατί πώλησε σπίτια που είχαν υποστεί φθορά έναντι ενός ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή