Autohellas: Αντληση 200 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,25%

Autohellas: Αντληση 200 εκατ. ευρώ με απόδοση 4,25%

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 2,3 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο 200 εκατ. ευρώ της Autohellas, με τη ζήτηση από 8.253 επενδυτές να ανέρχεται σε 453,46 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε, χθες, η εισηγμένη. Η τελική απόδοση των ομολογιών είναι 4,25%, όσο και το επιτόκιο. Από τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια ύψους περίπου 195,4 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την πληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, του οποίου το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 677,8 εκατ. ευρώ. Ποσό 56 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων, ενώ περίπου 40 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για κεφάλαιο κίνησης. Ο όμιλος έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων, αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό του.

Στους 179 οι νεκροί το 2023 από εργατικά δυστυχήματα

Ενας εργαζόμενος ανά δύο ημέρες έχανε τη ζωή του το 2023, με τον αριθμό των εργατικών δυστυχημάτων να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση τον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με έρευνα της  Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), συνολικά, τα εργατικά δυστυχήματα το 2023 ανήλθαν σε 179, ενώ 287 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων εντοπίζεται μεταξύ εργατών και μισθωτών (60), ακολουθούν οι αγρότες (44), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος (31).

Προμήθεια επτά drones έναντι 2 εκατ. ευρώ

Στο πρόγραμμα «Πολιτική προστασία 2021-2027» εντάχθηκε η προμήθεια επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που θα αξιοποιήσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Τα εν λόγω drones, για τα οποία η συνολική δημόσια δαπάνη είναι της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ, δύνανται να παραμένουν σε συνεχόμενη πτήση 24 ώρες τουλάχιστον και φέρουν διττό αισθητήρα με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο και εκτιμάται πως θα έχουν σημαντική συμβολή στη διαχείριση των καταστροφών.

Ψαλίδισμα προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων

«Προσγειώνονται» οι προσδοκίες της αγοράς για το timing της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, έπειτα και από το μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ, που «έδειξαν« ότι η χαλάρωση του κύκλου σύσφιγξης δεν θα ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι. Το 45% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά πως η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο, το 24% «βλέπει» Απρίλιο, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούν πως η πρώτη μείωση θα γίνει το γ΄ τρίμηνο του έτους ή αργότερα.

Πράσινο φως Κομισιόν για 25 εκατ. ευρώ

Προκαταβολή από το Ταμείο Αλληλεγγύης, ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς την Ελλάδα ενέκρινε χθες η Κομισιόν για τις καταστροφές που υπέστη κυρίως η Θεσσαλία από τον κυκλώνα «Ντάνιελ», τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ελλάδα υπολόγισε τη συνολική ζημία σε 2,3 δισ. ευρώ και υπέβαλε σχετική αίτηση τον περασμένο Νοέμβριο, ζητώντας προκαταβολή. Με βάση προκαταρκτική αξιολόγηση, η Κομισιόν συμπέρανε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πληρωμή προκαταβολής από το ταμείο και συνεπώς η προκαταβολή θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% της προβλεπόμενης εισφοράς, δηλαδή 25,3 εκατ. ευρώ. Και μπορεί η Κομισιόν να χαρακτηρίζει τον κυκλώνα ως «τον πιο θανατηφόρο στην καταγεγραμμένη ιστορία», ωστόσο, οι διαδικασίες δεν μπορούν να παρακαμφθούν και η τελική πληρωμή –που θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της αίτησης της Ελλάδας και τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού– θα ακολουθήσει το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή