«Κλειδί» για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη το δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων

«Κλειδί» για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη το δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτησε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υλοποίηση των ηλεκτρικών κάθετων και οριζόντιων διαδρόμων για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο επισήμανε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στην ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ευρώπης (ENTSO-E) για την παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης των υποδομών διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη (Offshore Network Development Plan), που έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Χρειαζόμαστε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης τεχνολογίας HVDC (συνεχούς ρεύματος) για να ενσωματώσουμε μεγάλες ποσότητες ΑΠΕ στα ενεργειακά μας συστήματα και να αξιοποιήσουμε το πολύ πλούσιο αιολικό δυναμικό των θαλάσσιων λεκανών της Ευρώπης. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει τώρα εάν θέλουμε πράγματι να πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους που έχουμε θέσει για το 2050 και να φτάσουμε στο net zero», τόνισε χαρακτηριστικά. Βασικοί ομιλητές ήταν η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον και η Τίνε βαν ντερ Στράτεν, υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, της χώρας που έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.

«Ηρθε η ώρα, οι κάθετοι και οριζόντιοι διάδρομοι μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ευρωπαϊκό γεωγραφικό χώρο να καταλάβουν κεντρική θέση στον δημόσιο διάλογο, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για να πρασινίσει το ενεργειακό μείγμα, να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία και να βελτιωθεί η αξιοπιστία του ηλεκτρικού εφοδιασμού της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μανουσάκης. «Για να εκμεταλλευθούμε το πολύ μεγάλο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας, της νότιας Γαλλίας, της Βόρειας Θάλασσας, χρειαζόμαστε αυτές τις υποδομές.

Και πρέπει οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς να επισημάνουμε στις κυβερνήσεις την αναγκαιότητα της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υλοποιηθούν αυτές οι υποδομές. Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε συνολικά τα έργα των ηλεκτρικών διαδρόμων και των απαραίτητων διασυνδέσεων μεταξύ offshores αιολικών εξετάζοντας τη βιωσιμότητά τους και τον συσχετισμό κόστους – οφέλους από ευρωπαϊκή σκοπιά ως έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και όχι ως διμερή έργα μεταξύ δύο κρατών. Πρέπει να δημιουργήσουμε λύσεις που θα υποστηρίξουν αυτή την πολιτική και να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη όπως ο καθένας τη χώρα του», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT