Η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της Mytilineos

Η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της Mytilineos

Μια ανάσα από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ο όμιλος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Ελληνική Δημοκρατία η οποία ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, σειρά έχουν πάρει πλέον για αναβαθμίσεις οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Αμφότερες συγκεντρώνουν πλέον αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε μαρτυρεί και η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι αποτελούν έτσι επενδυτική κατηγορία που παρακολουθεί ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός θεσμικών επενδυτών, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικοί οργανισμοί αλλά και μεμονωμένοι μεγάλοι και μικρότεροι ιδιωτικοί επενδυτικοί φορείς. Η όλη κινητικότητα και οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης που έγιναν μαζί με αυτές που έρχονται εκτιμάται ότι αποτελούν για την ελληνική αγορά σημαντική εξέλιξη, καθώς θα οδηγήσουν σε εισροές κεφαλαίων σε τίτλους και μετοχές ελληνικών εταιρειών. Εξέλιξη που με τη σειρά της βοηθάει στην προσπάθεια αναβάθμισης και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη.

Τον χορό των αναβαθμίσεων πιστοληπτικής αξιολόγησης μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες η Mytilineos, που βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την ανάκτηση της δικής της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς η S&P την αξιολογεί τώρα με ΒΒ+ από ΒΒ προηγουμένως.

Η εισηγμένη βρίσκεται ήδη από τον Απρίλιο 2023 στο BB+ και από τη Fitch. Η εταιρεία, σύμφωνα με την S&P, έναν από τους πιο «δύσκολους» επενδυτικούς οίκους (που ήταν άλλωστε και ο τελευταίος που αναβάθμισε στην επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα), χαρακτηρίζεται από ισχυρή κερδοφορία, η οποία αποτελεί το «κλειδί» της αναβάθμισης.

Η σταθερή προοπτική που αποδίδει ο οίκος αντανακλά την εκτίμηση ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη, καθώς αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί και οι δύο κλάδοι δραστηριότητάς της (ενέργεια και μεταλλουργία). Επιπλέον, κριτήριο αποτέλεσε και η επιτυχής υιοθέτηση του αυτοχρηματοδοτούμενου επιχειρηματικού μοντέλου, με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου.

Στην Ελλάδα όμως η Mytilineos δεν είναι η μόνη εταιρεία που παρακολουθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα και αξιολογείται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι άλλες εταιρείες που αναμένεται να τις δουν πλέον και οι οίκοι με νέο μάτι μετά την αναβάθμιση της χώρας, είναι η ΤΙΤΑΝ, την οποία η S&P αξιολογεί με ΒΒ και η Fitch με ΒΒ+, o OTE τον οποίο η S&P αξιολογεί με ΒΒΒ+ και η Coca-Cola που αξιολογείται από την S&P με ΒΒΒ+ και τη Moody’s με Βaa1.

Η S&P προχώρησε σε αναβάθμιση της Mytilineos-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή