Σύννεφα ύφεσης πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία

Σύννεφα ύφεσης πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με το αριστερό» μπήκε στο 2024 η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα εμφάνισε συρρίκνωση, για όγδοο συναπτό μήνα, τον Ιανουάριο, ενώ τα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου του 2023 έδειχναν ήδη ύφεση.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,9 μονάδες, εξακολουθώντας όμως να βρίσκεται κάτω από όριο των 50 μονάδων, το οποίο και δείχνει ύφεση.

Η ήπια βελτίωση σημειώθηκε χάρη στον δείκτη της μεταποίησης, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 10 μηνών, αλλά διαμορφώθηκε και πάλι κάτω από τις 50 μονάδες. Αντιθέτως, ο κλάδος των υπηρεσιών διολίσθησε περαιτέρω, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάκαμψη.

Σημειώνεται πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία της Eurostat για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, τα οποία αναμένεται ευρέως να επιβεβαιώσουν πως το ευρωπαϊκό μπλοκ βρέθηκε σε ύφεση.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα σε Γερμανία και Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οικονομίες των δύο χωρών συνεχίζουν να διολισθαίνουν με ταχύτερο ρυθμό το 2024 και ούτε ο κλάδος της μεταποίησης ούτε οι υπηρεσίες δείχνουν σημάδια ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως παρότι η Γερμανία φαίνεται να γλίτωσε την ύφεση το 2023, πολλοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι φέτος δεν θα την αποφύγει.

«Αξιολογώντας την επίδοση της Γερμανίας και της Γαλλίας, η μόνη ερώτηση που προκύπτει είναι ποιος περνάει πιο δύσκολα… Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το εξωτερικό περιβάλλον πέραν της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια βελτίωσης, παρέχοντας στη Γερμανία, με τη σημαντική της έκθεση στις εξαγωγές, ένα σχετικό πλεονέκτημα», σχολίασε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, η οποία αναλαμβάνει τη δημοσίευση του PMI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή