Νέα γενιά iPhone με τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει η Apple

Νέα γενιά iPhone με τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει η Apple

Eνισχύει τις δυνατότητές της στην AI με εξαγορές και προσλήψεις στελεχών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα γενιά ακόμη πιο «έξυπνων» iPhone που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης προσανατολίζεται δυναμικά η Apple. Ο κολοσσός φαίνεται πως αναπτύσσει αθόρυβα τις δυνατότητές του στον κλάδο, με μια σειρά εξαγορών, προσλήψεων και αναβαθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν την τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα μοντέλα κινητών τηλεφώνων. Βιομηχανικά δεδομένα και ακαδημαϊκά έγγραφα, καθώς και πληροφορίες που διαρρέουν από παράγοντες της αγοράς δείχνουν ότι η εταιρεία επιχειρεί να λύσει τις τεχνικές δυσκολίες της λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές.

Η κατασκευάστρια των iPhone ήταν πιο δραστήρια από τις λεγόμενες Big Tech στην αγορά νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, αποκτώντας 21 από τις αρχές του 2017, όπως έδειξε έρευνα του PitchBook. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις εξαγορές, στις αρχές του 2023, ήταν η απόκτηση της καλιφορνέζικης startup WaveOne, η οποία είναι εξειδικευμένη στη συμπίεση βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη. «Η εταιρεία ετοιμάζεται και για άλλες σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Υπάρχει ένας αγώνας εξοπλισμών ΑΙ σε εξέλιξη και η Apple δεν θα μείνει αμέτοχη», δήλωσε ο Ντάνιελ Αϊβς της Wedbush Securities.

Η εταιρεία εργάζεται πλέον εντατικά πάνω στα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σχεδόν οι μισές από τις θέσεις εργασίας ΑΙ της Apple περιλαμβάνουν πλέον τον όρο «Deep Learning», ο οποίος σχετίζεται με τους αλγορίθμους που τροφοδοτούν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη – μοντέλα που μπορούν να παράγουν κείμενο, ήχο και κώδικα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Η Apple είναι συνήθως εξαιρετικά μυστικοπαθής για τα σχέδιά της. Οι κινήσεις της ωστόσο αποκαλύπτουν πως η εταιρεία εργάζεται πλέον εντατικά πάνω στα δικά της μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) – την τεχνολογία που τροφοδοτεί προϊόντα AI, όπως το ChatGPT της OpenAI. Σε μια ένδειξη για τις κινήσεις του κολοσσού, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ είπε σε αναλυτές το περασμένο καλοκαίρι ότι «κάνει έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών ΑΙ» ώστε να επενδύσει και να καινοτομήσει με υπευθυνότητα στη νέα τεχνολογία. Στόχος της Apple φαίνεται να είναι η λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης μέσω κινητών συσκευών, η οποία θα επιτρέψει στα chatbot και στις εφαρμογές AI να εκτελούνται στο υλικό και το λογισμικό του τηλεφώνου, αντί να τροφοδοτούνται από υπηρεσίες cloud σε κέντρα δεδομένων.

Νέα γενιά iPhone με τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει η Apple-1
Σε μια νέα γενιά ακόμη πιο «έξυπνων» iPhone που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης προσανατολίζεται δυναμικά η Apple. [A.P.]

Το Worldwide Developers Conference της Apple, που πραγματοποιείται συνήθως τον Ιούνιο, αναμένεται ευρέως να είναι η εκδήλωση όπου η εταιρεία θα αποκαλύψει το τελευταίο της λειτουργικό σύστημα, το iOS 18. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το λογισμικό για κινητά θα είναι προσανατολισμένο στην ενεργοποίηση της δημιουργικής AI και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη φωνητική βοηθό της Siri που θα τροφοδοτείται από ένα LLM. Η Apple έχει επίσης αποκαλύψει νέα τσιπ, τα οποία έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες εκτέλεσης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία είπε ότι ο επεξεργαστής της M3 Max για το MacBook, που αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο, «ξεκλειδώνει ροές εργασιών που προηγουμένως δεν ήταν δυνατές σε φορητό υπολογιστή», όπως λόγου χάρη προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που εργάζονται με δισεκατομμύρια παραμέτρους δεδομένων. Το τσιπ S9 για τις νέες εκδόσεις του Apple Watch, που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, επιτρέπει στη Siri να έχει πρόσβαση και να καταγράφει δεδομένα χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και το τσιπ A17 Pro στο iPhone 15, που ανακοινώθηκε επίσης την ίδια στιγμή, διαθέτει ένα λογισμικό που σύμφωνα με την εταιρεία είναι δύο φορές πιο γρήγορο από τις προηγούμενες γενιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή