Η Moody’s αναβάθμισε το Κατάρ

Η δανειοληπτική αξιολόγηση του εμιράτου βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με αυτήν της Γαλλίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβάθμιση της ήδη υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας του Κατάρ προχώρησε η Moody’s, για πρώτη φορά από το 2007, καθώς η ισχυρή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο ενισχύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Η Moody’s αναβάθμισε το Κατάρ κατά ένα σκαλοπάτι, στο Aa2, δηλαδή στην τρίτη υψηλότερη επενδυτική της βαθμίδα. Το αξιόχρεο του Κατάρ βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ένα επίπεδο υψηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει το Bloomberg.

Ο οίκος αναθεώρησε τις προοπτικές της αξιολόγησης του Κατάρ από θετικές σε σταθερές, κάτι που σημαίνει ότι μια άλλη αναβάθμιση είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα.

Το Κατάρ βαθμολογείται στο ίδιο επίπεδο από την S&P Global Ratings και ένα σκαλοπάτι παρακάτω από τη Fitch.

«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Moody’s ότι η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών του Κατάρ, που επιτεύχθηκε κατά την περίοδο 2021-2023, θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα», έγραψαν οι αναλυτές του οίκου. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τη δημοσιονομική σύνεση, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα δαπανών για υποδομές».

Η Moody’s ανέφερε επίσης τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής LNG του Κατάρ σαν ένα θετικό παράγοντα. Η χώρα, η οποία συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για τη θέση της πρώτης δύναμης στις εξαγωγές LNG, ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά περίπου 60% τα επόμενα τρία χρόνια.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στην Ευρώπη, το Κατάρ πουλάει περισσότερο LNG στην ήπειρο.

Η οικονομία του Κατάρ επιβραδύνθηκε πέρυσι, εν μέρει λόγω του τερματισμού των έργων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 300 δισ. δολάρια για την οργάνωση, ένα τεράστιο ποσό για μια χώρα 3 εκατ. κατοίκων.

Ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή