Άρθρο Σ. Τριμερίτη στην «Κ»: Νέα κανονικότητα η προστασία δεδομένων

Άρθρο Σ. Τριμερίτη στην «Κ»: Νέα κανονικότητα η προστασία δεδομένων

Κρυπτογραφούμε τα δεδομένα μας προστατεύοντάς τα σε περίπτωση κλοπής

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, 28 Ιανουαρίου, είναι η Ημέρα Προστασίας Δεδομένων, η οποία έχει θεσπιστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωσή μας για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων. Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση αποτελούν τα βασικά συστατικά για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας, αλλά και της ισότιμης συμμετοχής μας στην ολοένα ψηφιοποιημένη πραγματικότητα. Νομοθετικό πλαίσιο, εξελιγμένες λύσεις ασφάλειας, επιχειρήσεις και οργανισμοί, και φυσικά πρόσωπα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ψηφιακού οικοσυστήματος που θα σέβεται το απόρρητο και την ιδιωτικότητά μας.

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας έχει πλέον μετασχηματίσει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε, καθιστώντας επιβεβλημένη την ανάγκη για χρήση αξιόπιστων μέτρων προστασίας δεδομένων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ψηφιακών προκλήσεων. Η χρήση ολοένα και περισσότερων τεχνολογικών εργαλείων, μέσω των οποίων ανταλλάσσουμε πλήθος προσωπικών και εταιρικών δεδομένων, αφενός θέτει τα δεδομένα αυτά σε σοβαρούς κινδύνους και αφετέρου προσφέρει δυνατότητες αποτελεσματικής προστασίας. Αξιοποιώντας σωστά τις εξελιγμένες λύσεις ασφαλείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σε νέες τεχνολογίες κρυπτογράφησης και στην τεχνολογία blockchain, καλούμαστε να προστατευτούμε από τις διαρκώς εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές.

Κανόνες και μέτρα που περιγράφονται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (γνωστό στο ευρύ κοινό ως GDPR) αποτελούν τη δέσμευση της κοινωνίας για την προστασία των δεδομένων αλλά και της ιδιωτικότητάς μας. Ο GDPR προβλέπει υποχρεώσεις και δικαιώματα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπευθύνους επεξεργασίας, εκτελούντες την επεξεργασία και φυσικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς η σημερινή ημέρα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να επανεξετάσουν τις πολιτικές προστασίας δεδομένων τους, να επιβεβαιώσουν ότι διενεργούν τακτικά αποτελεσματικούς ελέγχους ασφαλείας και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το νομοθετικό πλαίσιο. Αποτελεί υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας χτίζοντας εμπιστοσύνη με όλους τους ενδιαφερομένους και υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας κουλτούρας ευθύνης, με βάσεις τη διαφάνεια αλλά και τη λογοδοσία.

Για τα φυσικά πρόσωπα είναι μια ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τη γνώση μας αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο συλλογής, επεξεργασίας και χρήσης των δεδομένων μας, τα δικαιώματα που έχουμε σε αυτά, αλλά και να αντιληφθούμε τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τις παραβιάσεις τους. Ετσι θα μπορούμε να επιλέξουμε τα πιο κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικότητάς μας και παράλληλα να κάνουμε συνειδητοποιημένες επιλογές σχετικά με τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε.

Εφαρμόζοντας καλές πρακτικές, όπως οι παρακάτω, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ψηφιακή μας ασφάλεια:

Χρησιμοποιούμε μοναδικό, πολύπλοκο κωδικό προστατεύοντας τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση με συνδυαστική χρήση χαρακτήρων κεφαλαίων, πεζών, αριθμών κ.τ.λ. Επιλέγουμε (αν προσφέρεται) διπλό παράγοντα ταυτοποίησης, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Κρυπτογραφούμε τα δεδομένα μας προστατεύοντάς τα σε περίπτωση κλοπής.

Αποφεύγουμε να ακολουθούμε ύποπτους συνδέσμους από επαφές που δεν γνωρίζουμε, όπως και να αποθηκεύουμε συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς.

Σε επικοινωνίες που μας ζητούν προσωπικές πληροφορίες, επιβεβαιώνουμε πάντα την ταυτότητα και τη νομιμότητα των αποστολέων τους.

Χρησιμοποιούμε εφαρμογές σύνδεσης τύπου εικονικού ιδιωτικού δικτύου κρυπτογραφώντας τη σύνδεσή μας.

Δεν αμελούμε να διατηρούμε ενημερωμένα το λειτουργικό σύστημα των συσκευών μας και άλλα συνοδευτικά λογισμικά.

*O κ. Συμεών Τριμερίτης είναι Senior Manager, Data Protection Officer στην PwC Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT