Ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό η μείωση του πληθωρισμού

Ευνοεί τον ελληνικό τουρισμό η μείωση του πληθωρισμού

Oι αφίξεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν ουσιαστικά από το μακροοικονομικό περιβάλλον, εκτιμά το ΙΝΣΕΤΕ σε έκθεσή του

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης στις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού αναμένεται το 2024 να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023. Παράλληλα, οι τιμές των προϊόντων ενέργειας, το κόστος των μεταφορών και γενικά ο πληθωρισμός αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία, ενώ το ευρώ θα κυμανθεί σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τα κυριότερα διεθνή νομίσματα.

Συνεπώς, «η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στις κύριες αγορές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά από το μακροοικονομικό περιβάλλον», αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις χώρες προέλευσης των εισερχομένων στην Ελλάδα τουριστών». Η πορεία του εισερχόμενου τουρισμού θα εξαρτηθεί και πάλι από τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ενίσχυση αυτή της ανταγωνιστικότητας είναι η στοχευμένη στρατηγική, την οποία ο ΣΕΤΕ έχει οριοθετήσει σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΝΣΕΤΕ, Ηλία Κικίλια, «οι οικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις κύριες χώρες προέλευσης των επισκεπτών μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική ζήτηση. Η συνεχής παρακολούθηση των μακροοικονομικών εξελίξεων και προοπτικών κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση των αλλαγών και την πραγματοποίηση διορθωτικών κινήσεων. Ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα, προσαρμογή αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά για να διατηρήσει ο ελληνικός τουρισμός την ισχυρή του θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, εν μέσω ενός ασταθούς και ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος». Η Ελλάδα εισέπραξε από τον εισερχόμενο τουρισμό από τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ περίπου 7,7 δισ. ευρώ το 2019 (44% του συνόλου) επισημαίνει η μελέτη. Οι εισπράξεις από τη Ζώνη του Ευρώ στο δεκάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 17% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2019, ενώ οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από τα αεροδρόμια των χωρών της Ευρωζώνης για το σύνολο του 2023 παρουσίασαν αύξηση 13,7% σε σχέση με το 2019. To 2024 εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% (ΔΝΤ 1,2%), από 0,4% το 2023 (ΔΝΤ 0,7%). Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί το 2024 κατά 0,3%, έναντι 0,2% το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή