Ευρωζώνη: Απέφυγε οριακά την ύφεση το 2023, δύσκολη χρονιά και το 2024

Ευρωζώνη: Απέφυγε οριακά την ύφεση το 2023, δύσκολη χρονιά και το 2024

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βαλτώνει μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητο παρέμεινε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας οριακά την ευρέως αναμενόμενη τεχνική ύφεση, έπειτα από τη συρρίκνωση 0,1% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε οριακά και συγκεκριμένα κατά 0,1%.

Ανάμεσα στις χώρες οι οποίες έχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περίοδο, μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη παρουσίασε η Πορτογαλία (0,8%), η Ισπανία (0,6%), το Βέλγιο και η Λετονία (αμφότερες 0,4%). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Βάσει των στοιχείων του τομέα της μεταποίησης και της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, πολλοί αναλυτές, οίκοι και παράγοντες της αγοράς έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τεχνική ύφεση (δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ) το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Βέβαια, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει ακόμη τον κίνδυνο και ελλοχεύουν παγίδες και φέτος. Εξάλλου, τα επιτόκια δανεισμού στο ευρωπαϊκό μπλοκ βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό και δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα πότε θα αποκλιμακωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις αρκετά, ώστε να αρχίσει η νομισματική χαλάρωση.

Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής για το 2024 δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ιδίως όσο η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, συρρικνώνεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σκιαγραφείται μια εικόνα ήπιας προσγείωσης (το λεγόμενο soft landing), στην οποία και ήλπιζε η ΕΚΤ. Οσο η Ευρωζώνη ακολουθεί αυτή την πορεία, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να μειώσει το κόστος δανεισμού.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διέβλεπε στασιμότητα στην Ευρωζώνη. Υπό την προϋπόθεση ότι οι αξιωματούχοι διατηρήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4%, δήλωσε ότι οι πρόδρομοι δείκτες προμηνύουν ανάκαμψη.

Η Γερμανία και η Γαλλία απέφυγαν την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενώ η Ισπανία εμφάνισε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των εθνικών στατιστικών αρχών που δημοσιεύθηκαν χθες.

Οι ανακοινώσεις από τη Γαλλία δείχνουν ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές αντιστάθμισαν τις ασθενείς επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες.

Η Γερμανία εμφάνισε συρρίκνωση 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά γλίτωσε μια τεχνική ύφεση, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων τριμήνων αναθεωρήθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η γερμανική οικονομία έχει εμφανίσει μηδενική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και έκλεισε το 2023 με συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 0,3% σε ετήσια βάση. Ολα δείχνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται «κολλημένη» κάπου μεταξύ της ύφεσης και της στασιμότητας, όπως σημειώνει η ING.

Στην Ισπανία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση του 0,2% που περίμεναν οι αναλυτές. Η Ιταλία εμφάνισε ανάπτυξη 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι προβλέψεων για μηδενική μεταβολή. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή