Ρωσικό πετρέλαιο καταλήγει μέσω Τουρκίας στον αμερικανικό στρατό

Ρωσικό πετρέλαιο καταλήγει μέσω Τουρκίας στον αμερικανικό στρατό

Από το Ντέρτιολ σε ελληνικό διυλιστήριο και από εκεί σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Τουρκίας, που έχει διευκολύνει τη Μόσχα να αντλεί έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της Δύσης, έρχεται για μια ακόμη φορά στο φως. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, καμουφλαρισμένο ρωσικό πετρέλαιο φθάνει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, καθώς τουρκικός τερματικός σταθμός βοηθάει ρωσικό πετρέλαιο να ξεγλιστρήσει από τις κυρώσεις. Κατορθώνει μάλιστα να φθάσει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον αμερικανικό στρατό.

Η βρετανική εφημερίδα έχει εντοπίσει τον σταθμό που βρίσκεται καλά κρυμμένος ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες της νότιας ακτής της Τουρκίας και εξυπηρετεί τις πωλήσεις ενέργειας της Μόσχας. Από την περιοχή αυτή αποστέλλονται συγκαλυμμένα ρωσικά καύσιμα σε Ευρωπαίους αγοραστές –και απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμη και στον αμερικανικό στρατό.

Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, ο τερματικός σταθμός Ντέρτιολ της επαρχίας Χατάι είχε καταστραφεί από τους σεισμούς του περασμένου έτους. Για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του ήταν μια σχετικά αδρανής επιχείρηση, επικεντρωμένη στην εξαγωγή ιρακινού αργού που έφθανε στην εγκατάσταση με φορτηγά. Αλλά μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όλα άλλαξαν. Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ο τερματικός σταθμός έλαβε μόλις τρεις αποστολές πετρελαίου διά θαλάσσης –από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα– σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.

Οι παραδόσεις πετρελαίου στο Ντέρτιολ αυξήθηκαν μόλις επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Στη συνέχεια, από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όταν άρχισαν να επιβάλλονται οι πρώτες κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό εμπόριο, αυξήθηκαν οι παραδόσεις πετρελαίου διά θαλάσσης στο Ντέρτιολ, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία. Η καταγραφή αυτή των παραδόσεων αποτελεί την απόδειξη περί του ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανασχεδιάσει τις παγκόσμιες ροές ενέργειας, δημιουργώντας ευκαιρίες για χώρες και εταιρείες που ακόμη μπορούν να συναλλάσσονται εμπορικά με τη Μόσχα.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που φθάνει στον τερματικό σταθμό διά θαλάσσης είναι διυλισμένο καύσιμο από τη Ρωσία και μεγάλο μέρος αυτού έχει αποσταλεί στην Ευρώπη, κατά παράβαση των κυρώσεων της Ε.Ε., είπαν οι ειδικοί που εξέτασαν τα δεδομένα. Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν εκφράσει ακόμη και ανησυχίες ότι το «συγκαλυμμένο ρωσικό πετρέλαιο» από το Ντέρτιολ, αφού πρώτα διυλίστηκε σε καύσιμο σε ένα ελληνικό διυλιστήριο, στο τέλος κατέληξε σε αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Η δαιδαλώδης διαδρομή του πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς στη Ρωσία προς τον αμερικανικό στόλο γίνεται σχεδόν σίγουρα σκόπιμα από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», ανέφεραν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Μάγκι Χασάν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αμυνας. Οι αγορές του αμερικανικού στρατού αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τη Washington Post.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή