Τριπλό ρεκόρ για το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Τριπλό ρεκόρ για το νέο ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Αντλήθηκαν 4 δισ., οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ., είχε το χαμηλότερο spread

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιστορία» έγραψε το νέο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο, καθώς πέτυχε τρία παράλληλα ρεκόρ:

1) Συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει σημειωθεί ποτέ για ελληνικό κρατικό τίτλο, καθώς ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ.

2) Εκλεισε με το χαμηλότερο spread που έχει επιτευχθεί σε ελληνική έκδοση – στις 80 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο επιτόκιο swap του ευρώ.

3) Είναι το μεγαλύτερο 10ετές που έχει εκδοθεί από το 2010, με μέγεθος 4 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της έκδοσης του πρώτου κρατικού ομολόγου έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, διήρκεσε μόλις δύο ώρες, με την εντυπωσιακή ζήτηση να καλύπτει σχεδόν εννέα φορές το μέγεθος του τίτλου. Ετσι, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με την άντληση των 4 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,478%, κάλυψε ουσιαστικά ήδη από τον Ιανουάριο το 40% των συνολικών δανειακών αναγκών του 2024 (οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στα 10 δισ. ευρώ).

Συμμετείχαν περισσότεροι από 290 επενδυτές, με το 87% αυτών να είναι διεθνείς.

Το ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον οφείλεται αφενός στο ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών λόγω της ένταξής τους στους διεθνείς δείκτες, και αφετέρου στην ισχυρή ζήτηση για τις κρατικές εκδόσεις γενικότερα, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλές αποδόσεις πριν ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ηδη ο φετινός Ιανουάριος αποτελεί μήνα-ρεκόρ για τις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη γενικότερα (κρατικών και εταιρικών), καθώς ξεπέρασαν κατά πολύ τα 300 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε πάνω από το 1 τρισ. ευρώ και αποτελεί επίσης επίπεδο-ρεκόρ. Χθες βγήκε στις αγορές και η Γερμανία, συγκεντρώνοντας επίσης προσφορές-ρεκόρ για το νέο 30ετές ομόλογο, οι οποίες ξεπέρασαν τα 74 δισ. ευρώ. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Ισπανία είχε συγκεντρώσει προσφορές-ρεκόρ 137 δισ. ευρώ κατά την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ πλήθος άλλων χωρών είδαν επίσης ισχυρό ενδιαφέρον για τα νέα ομόλογα που εξέδωσαν αυτόν τον μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 10.10 το πρωί ώρα Ελλάδας, που ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης, έως τις 11.45 –δηλαδή 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί–, ο προσφορές των επενδυτών για το ελληνικό 10ετές είχαν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ. Στις 12.15 και ενώ η απόδοση είχε συμπιεστεί κατά 5 μ.β. και στο τελικό 3,478% (δηλαδή 80 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, έναντι 85 μ.β. που είχε οριστεί αρχικά) οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνει 1,425 δισ. ευρώ που κατέβαλαν οι τράπεζες – ανάδοχοι της έκδοσης. Ετσι, το νέο 10ετές το οποίο έχει ετήσιο κουπόνι 3,375% και λήξη στις 15 Ιουνίου 2034, πέτυχε ρεκόρ ζήτησης, ξεπερνώντας τα 30,3 δισ. ευρώ προσφορών που είχε συγκεντρώσει το 10ετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ που είχε εκδοθεί (και επανεκδοθεί) το 2021 κατά την περίοδο της COVID, όπου η στήριξη της ΕΚΤ ήταν έντονη.

Επιπλέον, η συμμετοχή στο βιβλίο προσφορών του νέου ελληνικού 10ετούς ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί, καθώς προήλθε από περισσότερους από 290 επενδυτές, με το 87% εξ αυτών να είναι διεθνείς επενδυτές, ενώ το 65% της έκδοσης κατανεμήθηκε σε real money επενδυτές, το 30% σε τράπεζες και μόλις το 5% σε hedge funds.

Καθώς η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ίσως και νωρίτερα από το καλοκαίρι, ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί και πάλι το «κυνήγι» των αποδόσεων των επενδυτών, προχωρώντας σε νέα έξοδο έως την άνοιξη. Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κοινοπρακτική έκδοση μπορεί να αφορά ένα νέο 5ετές. Φυσικά δεν αποκλείονται και «εκπλήξεις» από τον ΟΔΔΗΧ, ενώ εκτός από πολλά re-opening υφισταμένων τίτλων, σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει και φέτος σε νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT