Παράταση για POS έως την 1η Απριλίου

Παράταση για POS έως την 1η Απριλίου

Από την ημερομηνία αυτή ξεκινάει η επιβολή των προστίμων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως τις 29 Φεβρουαρίου η προθεσμία προμήθειας POS στους 35 κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρέωση να διαθέτουν τερματικές συσκευές πληρωμών, όπως στις λαϊκές αγορές και στα ταξί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί και στην παράταση ενεργοποίησης των POS έως την 1η Απριλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1/2/2024 έως και 1/4/2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικά ότι έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και τις 29/2/2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους. Επί της ουσίας η ενεργοποίηση των POS θα πρέπει να γίνει έως την 1η Απριλίου, δεδομένου ότι από την ημερομηνία αυτή ξεκινάει η επιβολή των προστίμων.

Σχετικά με τη νέα απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε τα εξής: «Η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και τη χρήση POS από τους νέους υπόχρεους χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κρίθηκε απαραίτητη. Χρειάστηκε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην αγορά για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για νέα POS αλλά και στους νέους υπόχρεους προκειμένου να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που σχετίζονται με την προμήθεια συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών. Εκτιμώ ότι η παράταση θα αξιοποιηθεί αναλόγως τόσο από τους υπόχρεους όσο και από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευές POS, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «με την παράταση δίνεται χρόνος στους προμηθευτές POS να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση για μηχανήματα πληρωμών. Διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο καθυστερήσεων, οι οποίες δεν οφείλονταν σε αμέλεια των υπόχρεων επιχειρήσεων, αλλά σε αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης από την πλευρά όσων παρέχουν και εγκαθιστούν τον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT