Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων

Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023 καθώς ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ ήταν μηδενικός σε τριμηνιαία βάση μετά από οριακή συρρίκνωση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Εντούτοις, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, με τη Γερμανία να σημειώνει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (-0,3%), ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρωτοστάτησαν σε όρους ανάπτυξης (Ισπανία +0,6%, Πορτογαλία +0,8%). Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για σημαντική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον. Η στασιμότητα που χαρακτήρισε την οικονομία το 2023 ενδεχομένως συνεχιστεί τους πρώτους μήνες του 2024. Ωστόσο, τα εν λόγω στοιχεία (π.χ. δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global PMI) αποτελούν παράλληλα ενδείξεις ότι «τα χειρότερα» έχουν παρέλθει.

Δεδομένων των περιορισμένων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη, η προσοχή της ΕΚΤ στρέφεται στον πληθωρισμό και στον ρυθμό αύξησης των μισθών, προκειμένου να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της έπειτα από συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 450 μ.β. το διάστημα Ιουλίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο πυρήνας παρέμειναν σε πτωτική πορεία τον Ιανουάριο. Παρά ταύτα, για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες τα στοιχεία εξέπληξαν ανοδικά καθώς η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη (στο 2,8% και 3,3% αντίστοιχα από 2,9% και 3,4% τον Δεκέμβριο).

Παράλληλα, η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό «στενότητας». Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε τον Δεκέμβριο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο 6,4% για δεύτερο συνεχή μήνα, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται εκ νέου, κατά 17.000, ενώ στο σύνολο του έτους υποχώρησε 369.000, αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης περιορίστηκε στο 0,5% από 3,4% το 2022. Ακόμη, ο μέσος ρυθμός αύξησης των μισθών για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τους όρους συλλογικών διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε χώρες της Ευρωζώνης (ο οποίος αποτυπώνεται στον δείκτη της ΕΚΤ για τους μισθούς κατόπιν διαπραγμάτευσης, wage negotiated index) εκτιμάται ότι παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (περίπου 5% ή 3,5% μη συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων αμοιβών). Δεδομένων αυτών των συνθηκών, η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή