Η Wall Street, το νέο λιμάνι της Okeanis Eco Tankers

Η Wall Street, το νέο λιμάνι της Okeanis Eco Tankers

Επιβράβευση των υψηλών επιδόσεων της εισηγμένης και στο Οσλο ναυτιλιακής

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστέγασμα των κορυφαίων επιδόσεων, ακόμη και σε σύγκριση με το σύνολο των ομοειδών εισηγμένων εταιρειών δεξαμενόπλοιων, αποτελεί η είσοδος της Okeanis Eco Tankers Corp. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της ναυτιλιακής άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 11 Δεκεμβρίου 2023 στο NYSE με τον κωδικό «ECO», με τον ιδρυτή της Okeanis Eco Tankers Ιωάννη Αλαφούζο να χτυπάει, πριν από μερικές ημέρες, το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για παράλληλη διαπραγμάτευση, καθώς οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται και στο χρηματιστήριο του Οσλο, ήδη από το 2018. Μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι μετοχές της Okeanis είναι δευτερεύουσες στο Oslo Bors.

Η είσοδος στο NYSE επιτρέπει στην Okeanis Eco Tankers να επεκτείνει την επενδυτική της εμβέλεια και να διευκολύνει το όραμά της να καταστεί η εισηγμένη πλατφόρμα δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου επιλογή για επενδυτές παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει στόλο 14 δεξαμενόπλοιων, που είναι ο νεότερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη εταιρεία δεξαμενόπλοιων. Περιλαμβάνει έξι σύγχρονα δεξαμενόπλοια Suezmax και οκτώ σύγχρονα δεξαμενόπλοια VLCC.

Χρονιά-ρεκόρ το 2023

Οσον αφορά την περασμένη χρονιά, η Okeanis Eco Tankers αναμένεται να εμφανίσει τα υψηλότερα μεγέθη στην ιστορία της, με τον κύκλο εργασιών να τοποθετείται σε 413 εκατ. δολάρια, από 271 εκατ. δολάρια το 2022. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία είχε από τις δραστηριότητες του στόλου της έσοδα ύψους 91,67 εκατ. δολαρίων. Οι δαπάνες ταξιδίου (voyage expenses) ανήλθαν στο δ΄ τρίμηνο σε 32,23 εκατ. δολάρια. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, τα πλοία του στόλου της Okeanis Eco Tankers δραστηριοποιήθηκαν συνολικά 1.288 ημέρες, ενώ ο (ημερήσιος) δείκτης TCE, που απεικονίζει τα καθαρά έσοδα προς τις ημέρες πλου, διαμορφώθηκε σε 45.300 δολάρια ανά ημέρα.

Η Wall Street, το νέο λιμάνι της Okeanis Eco Tankers-1
Οι μετοχές της ναυτιλιακής άρχισαν να διαπραγματεύονται στις 11 ∆εκεμβρίου 2023 στο NYSE με τον κωδικό «ECO», με τον ιδρυτή της Okeanis Eco Tankers Ιωάννη Αλαφούζο να χτυπάει, πριν από μερικές ημέρες, το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street στη Νέα Υόρκη. 

Επίσης, βάσει των προκαταρκτικών εκτιμήσεων, κατά το δ΄ τρίμηνο, η εταιρεία τοποθετεί την εκτιμώμενη ημερήσια ισοδύναμη τιμή χρονοναύλωσης (TCE) σε ολόκληρο τον στόλο σε περίπου 45.300 δολάρια ανά πλοίο και ανά ημέρα λειτουργίας. Για τα δεξαμενόπλοια VLCC αναμένει ότι ο δείκτης TCE θα διαμορφωθεί σε 45.200 δολάρια ανά ημέρα λειτουργίας και σε 45.500 δολάρια (ανά ημέρα) για τα τάνκερ Suezmaz.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Okeanis Eco Tankers, τα επόμενα χρόνια τα πλοία της θα εμπορεύονται, ως επί το πλείστον, στη αγορά spot, με την εταιρεία να επωφελείται από την ισχυρή αγορά δεξαμενόπλοιων και από το χαμηλότερο κόστος του μαζούτ λόγω του «πράσινου» στόλου της, που είναι εξοπλισμένος με υπερσύγχρονα συστήματα καθαρισμού καυσαερίου (scrubbers). Επίσης, ενόψει της αγοράς δεξαμενόπλοιων μεσοπρόθεσμα, η Okeanis Eco Tankers έχει τοποθετήσει τα πλοία της στην αγορά spot, που αντιπροσωπεύει το 100% της διαθέσιμης χωρητικότητας του στόλου της.

O στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει έξι σύγχρονα δεξαμενόπλοια Suezmax και οκτώ σύγχρονα δεξαμενόπλοια VLCC.

Η Okeanis Eco Tankers θεωρείται πρωτοπόρος στην προσπάθεια της ποντοπόρου ναυτιλίας να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ξεχωρίζει στην προσπάθεια της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας για την πράσινη μετάβαση καθώς εστιάζει σε πλοία του μέλλοντος που ναυπηγούνται σύμφωνα με τα πρότυπα ECO και καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα από τα συμβατικά δεξαμενόπλοια. Τα πλοία της είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού καυσαερίων και έχουν κατασκευαστεί ώστε να συμμορφώνονται με συστήματα καθαρισμού του έρματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, την άνοιξη του 2022 η εταιρεία υπέγραψε το πρώτο της δάνειο με ρήτρα βιωσιμότητας, που περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους αειφορίας για την Okeanis Eco Tankers.

«Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας. Εχουμε πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα ώστε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του κλάδου μας για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Ο νέος στόλος μας είναι σε θέση να συμμορφωθεί με τους επερχόμενους κανονισμούς του δείκτη ενεργειακής απόδοσης υπάρχοντος πλοίου (EEXI) και του δείκτη έντασης άνθρακα (CII). Αναμένουμε πως αυτοί οι κανονισμοί θα έχουν σημαντική επίδραση στον στόλο των δεξαμενόπλοιων, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες παλαιότερου τονάζ να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες τροποποιήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπρόσθετο κόστος», αναφέρει στην έκθεση για τα κριτήρια ESG o διευθύνων σύμβουλος της Okeanis Eco Tankers, Αριστείδης Αλαφούζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή