Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Γερμανών στον Ολαφ Σολτς

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Γερμανών στον Ολαφ Σολτς

Επικριτές αλλά και μέλη του κόμματός του ανησυχούν πως ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει σαφές σχέδιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολαφ Σολτς δεν φημίζεται για την αυτοκριτική του. Γι’ αυτό και όλοι στη Γερμανία αιφνιδιάστηκαν όταν ο Γερμανός καγκελάριος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Ερωτώμενος από δημοσιογράφο της Die Zeit για τις διχογνωμίες στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Σολτς παραδέχθηκε ότι φέρει ευθύνη ως καγκελάριος. Παρά την ύφεση της γερμανικής οικονομίας, τον δημοσιονομικό αυτοχειριασμό της και τη δαμόκλειο σπάθη της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος εμφανιζόταν πάντα να έχει τον έλεγχο.

Οταν το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον προϋπολογισμό του, έκανε σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Μετά τα πρόσφατα δείγματα αυτοταπείνωσής του, την περασμένη εβδομάδα είχε καλά νέα. Τήρησε σκληρή στάση έναντι της Ουγγαρίας και των εμποδίων που πρόβαλε στο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και με λίγη βοήθεια από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ανάγκασε τον κ. Ορμπαν να υποχωρήσει. Τώρα ακολουθεί η επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, τα προβλήματα που συνοδεύουν τον ηγετικό ρόλο του δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ηταν χαρακτηριστικός ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό, που σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά θα ήταν «Η πτώση του κυρίου “τα ξέρω όλα”», και η φωτογραφία του Σολτς συνοφρυωμένου με έναν φθαρμένο χαρτοφύλακα.

Σε αυτόν τον χαρτοφύλακα ο καγκελάριος έχει βιβλία διανοητών, όπως το «Πραγματισμός ως αντιαυταρχισμός» του Ρίτσαρντ Ρόρτι, που διάβαζε πέρυσι. Υπό την επιρροή του Ρόρτι, επιμένει πως «οι πολίτες πρέπει να μπορούν να δουν με ποιο τρόπο θα πάνε όλα καλύτερα». Οι επικριτές του, όμως, και τα μέλη του κόμματός του ανησυχούν πως ο κ. Σολτς δεν έχει σχέδιο. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας έμαθαν να αυτοεξαιρούνται από τους ίδιους τους δημοσιονομικούς κανόνες τους. Τώρα, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπακούσει στα αυστηρά όρια για τον δανεισμό, με αποτέλεσμα να πλήττονται όλοι, από τους αγρότες μέχρι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να στραφούν στην πράσινη ενέργεια. Και οι δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να έρχεται τρίτο με 14%.

Ορισμένοι συνεργάτες του βλέπουν να ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο τον Σεπτέμβριο, οπότε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία θα θριαμβεύσει σε τρεις περιφέρειες στις τοπικές εκλογές. Στη Θουριγγία το SPD ίσως δεν πάρει ούτε το 5% που χρειάζεται για να μπει στην τοπική Βουλή. Οπως σχολίασε ο Φίλιπ Τέρμερ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, «ο καγκελάριος πρέπει να βρει τρόπο να βγούμε από αυτήν τη μοιραία πτώση, αντί να συνεχίσουμε έτσι που κανένας δεν εμπιστεύεται κανέναν πια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή