Alpha Bank: Στο 1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογό της

Alpha Bank: Στο 1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογό της

Αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5,125%

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5,125% διαμορφώθηκε το επιτόκιο για το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε χθες η Alpha Bank με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL.

Ο τίτλος είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία και αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba2 από τη Moody’s και ΒΒ- από την S&P. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στο 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της έκδοσης πάνω από 3 φορές. Ο δείκτης MREL της Alpha Bank διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2023 στο 24,43% και ο στόχος για τις αρχές του 2026 που είναι η καταληκτική ημερομηνία κάλυψης, τοποθετείται στο 27,18%.

Ο τίτλος είναι 6ετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην 5ετία και αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba2 από τη Moody’s και ΒΒ- από την S&P.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κάλυψης MREL αφορά πρόσθετα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις και επιβάλλεται από τον εποπτικό μηχανισμό Single Resolution Board (ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης). Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθηκε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο 13,9% και η τράπεζα στοχεύει στην ενίσχυσή του κατά 27 μονάδες βάσης μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων. Συνολικά για την κάλυψη των MREL στόχων η Alpha Bank έχει εκδώσει τίτλους υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 2,3 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ σε τίτλους χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) και 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1.

Η χθεσινή έκδοση της Alpha Bank είναι η τέταρτη κατά σειράν από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες σπεύδουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πριν την κλειστή περίοδο που σηματοδοτεί η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2023. Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Ιανουαρίου που προχώρησε στην έκδοση Tier II ομολόγου, δηλαδή ομολόγου χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που τιμολογήθηκε στο 7,375%, προχωρώντας παράλληλα και στην επαναγορά του ομολόγου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%. Ακολούθησε η Eurobank στις 19 Ιανουαρίου με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,125% και στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα με αντίστοιχη έκδοση που τιμολογήθηκε στο 4,5%.

Να σημειωθεί ότι συνολικά οι τέσσερις συστημικές έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου. Για το 2024-25 αναμένονται επιπλέον εκδόσεις ύψους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, προκειμένου έως τις αρχές του 2026 όλες οι ελληνικές τράπεζες να έχουν καλύψει την υποχρέωση ο δείκτης MREL να φτάσει μεταξύ 27%-28% ανάλογα και με την εξέλιξη των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, που δημιουργεί η αύξηση των χορηγήσεων. Η έκδοση καλυμμένου χρέους εκτός από την κάλυψη των απαιτήσεων MREL αποτελεί και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή