Κατασκευή νέας γραμμής υπερυψηλής τάσης μεταξύ Κορίνθου – Αττικής

Κατασκευή νέας γραμμής υπερυψηλής τάσης μεταξύ Κορίνθου – Αττικής

Ολοκληρώνεται ο «Ανατολικός Διάδρομος» και εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της Πελοποννήσου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση κατασκευής εισέρχεται η νέα γραμμή υπερυψηλής τάσης Κορίνθου – Αττικής, η οποία ολοκληρώνει τον «Ανατολικό Διάδρομο», μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή που επιλύει οριστικά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Πελοποννήσου. Ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε χθες τη σύμβαση ανάθεσης κατασκευής της νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το νέο ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου στην Αττική, σε κοινοπραξία των εταιρειών Mytilineos – ATEΡΜΩΝ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο Κώστας Χωρινός, Executive Director M Power Projects της Mytilineos, που είναι ο leader της κοινοπραξίας, και ο Ιωάννης Σαμαράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕΡΜΩΝ.

Η νέα γραμμή μεταφοράς ΚΥΤ Κορίνθου – ΚΥΤ Κουμουνδούρου, μήκους περίπου 86 χλμ., όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ στη σχετική ανακοίνωσή του, συνιστά ιδιαίτερα κρίσιμο έργο καθώς με τη λειτουργία του θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, που μέχρι σήμερα συνδέονται αποκλειστικά με γραμμές 150 kV. Θα βελτιώσει σημαντικά την ευστάθεια των τάσεων στο ηλεκτρικό σύστημα της Νότιας Ελλάδας και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, εξασφαλίζοντας την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό παραγωγής φορτίου.

Τέλος, θα βελτιώσει την ασφάλεια λειτουργίας σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ στο σύστημα μεταφοράς. Το έργο της γραμμής μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και επιχορήγηση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συνδυάζεται, δε, με το έργο της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου (με ανάδοχο τη Mytilineos), που θα εξυπηρετήσει τη σύνδεση του «Ανατολικού Διαδρόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή