Βασική προτεραιότητα η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Βασική προτεραιότητα η ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Στην κορυφή της λίστας με τα «θέλω» των εργαζομένων, μαζί με τις απολαβές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο μισθός να αποτελούσε και να αποτελεί βασικό παράγοντα για την ευημερία του Ελληνα εργαζομένου στη μελλοντική αλλά και την τρέχουσα εργασία του, ωστόσο πλέον δεν είναι μόνο οι οικονομικές απολαβές ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του. Την ίδια βαρύτητα έχει και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μάλιστα, ένας στους δύο Ελληνες δηλώνει έτοιμος να αποχωρήσει από μία εργασία, εάν αυτή τον εμποδίζει να απολαύσει τη ζωή του.

Αυτό το εύρημα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έρευνα Wor kmonitor της Randstad, που διεξήχθη το διάστημα 23 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 2023 σε 753 εργαζομένους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, για το 94% των ερωτηθέντων οι οικονομικές απολαβές αποτελούν βασική προτεραιότητα, ωστόσο εξίσου σημαντική για το ίδιο ποσοστό είναι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Εκτός από την επαγγελματική εξέλιξη, πλέον πολύ ψηλά στις απαιτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων είναι παράγοντες όπως η εργασιακή ασφάλεια (92%), η ασφάλεια υγείας (90%), η υποστήριξη της ψυχικής υγείας (88%) και η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (82%).

Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 56% των εργαζομένων δηλώνει πως δεν θα δεχόταν μια εργασία εάν αυτή δεν πρόσφερε σημαντικά υψηλότερη αμοιβή, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (55%) απαντάει πως δεν θα τη δεχόταν εάν επηρέαζε αρνητικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παράλληλα, πάνω από έξι στους δέκα (62%) θεωρούν την προσωπική τους ζωή πιο σημαντική από την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ σχεδόν ένας στους δύο εμφανίζεται έτοιμος να θυσιάσει την εργασία του εάν αυτή τον εμποδίζει να απολαύσει τη ζωή του. Πάντως, το 53% των ερωτηθέντων αισθάνεται φιλόδοξο όσον αφορά την καριέρα του, παρότι το 46% εκφράζει ανησυχία μήπως και χάσει τη δουλειά του το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή και την ταχεία έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογία που θα μεταβάλει και τον χώρο εργασίας τα επόμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι δίνουν βαρύτητα στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους. Μάλιστα, 3 στους 10 δηλώνουν πως θα αποχωρούσαν από μια δουλειά αν δεν τους πρόσφερε ευκαιρίες ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, με τις πιο επιθυμητές να είναι αυτές που αφορούν τη χρήση και την κατανόηση της τεχνολογίας, καθώς και της τεχνητής νοημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT