ΗΠΑ: «Βουτιά» το 2023 στις εισαγωγές από την Κίνα

ΗΠΑ: «Βουτιά» το 2023 στις εισαγωγές από την Κίνα

Μεγαλύτερες για πρώτη φορά οι εμπορικές συναλλαγές με το Μεξικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Μεξικό ξεπέρασαν εκείνες από την Κίνα, αποδεικνύοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλάζουν τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα περιορίστηκε το 2023, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20%, στα 427,2 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις στράφηκαν στον Καναδά και στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας για να αγοράσουν προϊόντα όπως αυτοκίνητα και πρώτες ύλες. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Μεξικού προς τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 475,6 δισ. δολάρια, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα του 2022.

Τον Ιανουάριο, το US Census Bureau είχε δημοσιεύσει στοιχεία που έδειχναν ότι ενώ οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν στο 11μηνο του 2023 κατά 21%, εκείνες από το Μεξικό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% στο ίδιο διάστημα.

Ετσι, ενώ η Κίνα είχε γι’ αυτό το διάστημα μερίδιο 13,9% στις συνολικές αμερικανικές εισαγωγές, το Μεξικό είχε 15,5%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η μείωση στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, που έφερε τα πάνω – κάτω στο εμπόριο. Οταν ο κορωνοϊός μπλόκαρε την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και έστειλε το κόστος της μεταφοράς ενός κοντέινερ από την Κίνα σχεδόν 20 φορές πάνω, τα κινεζικά προϊόντα έλειψαν το 2021 από τις αγορές της Δύσης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το επόμενο έτος, το 2022, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αγοράσουν laptops, παιχνίδια, test COVID, ρούχα, έπιπλα και μηχανήματα για γυμναστική στο σπίτι από την Κίνα. Πλέον, αυτή η υπερβολή διορθώνεται, με την αγορά να βρίσκει μια νέα ισορροπία.

Ανάμεσα στους ωφελημένους και η Ν. Κορέα, από όπου οι εισαγωγές των ΗΠΑ ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Και οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα φαίνεται ότι αποτυπώνονται πια και στα νούμερα των εμπορικών σχέσεών τους. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η μείωση του εμπορίου με την Κίνα σχετίζεται άμεσα με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και διατηρήθηκαν επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν.

Ο συνδυασμός των δασμών και των γεωπολιτικών κινδύνων (καθώς η Κίνα φάνηκε να συντάσσεται με τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας) ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να στραφούν σε άλλες αγορές για την παραγωγή των προϊόντων τους, ψάχνοντας κυρίως για χώρες με χαμηλό κόστος και σταθερές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σαν το Μεξικό.

Ετσι, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκαν κατά 9% το 2023, οι ροές προς το Μεξικό εκτινάχθηκαν κατά 21%. Ανάμεσα στους ωφελημένους των αλλαγών του παγκόσμιου εμπορικού χάρτη είναι και η Ν. Κορέα, η οποία, όπως το Μεξικό, υπόκειται σε χαμηλότερους δασμούς, καθώς έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο οι αμερικανικές εισαγωγές από τη Ν. Κορέα ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή