Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ

Στο επίκεντρο των επαφών της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και η επένδυση της ΕxxonMobil στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επένδυση της ΕxxonMobil στους υδρογονάνθρακες της Κρήτης και η πρόοδος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconnector (GSI)» επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό RRF, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του 5ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Οπως μάλιστα ανακοινώθηκε, σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικού Διαλόγου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Σδούκου υπογράμμισε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανική επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές.

Η υφυπουργός, η οποία συνοδευόταν στις ΗΠΑ από τον συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Θεόδωρο Τσακίρη, ανέλυσε επίσης διεξοδικά την πολιτική της χώρας μας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi – Greek Interconnector και το Green Aegean Interconnector, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η κ. Σδούκου συναντήθηκε επίσης χθες με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της διεύθυνσης διεθνών κυβερνητικών υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε ακόμη μία διμερή συνάντηση που είχε η κ. Σδούκου με τον βοηθό υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Joshua Voltz αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις που σχετίζονται με το EMGF (East Mediterranean Gas Forum) και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας για τον οργανισμό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Κατά τη συζήτηση αυτή, η υφυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση και χρηματοδότηση του ενεργειακού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, που προβλέπεται να συσταθεί από κοινού με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο βάσει του αμερικανικού νόμου East Med Act του 2020. Στις 7 Φεβρουαρίου η κ. Σδούκου επισκέφθηκε μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον Αμερικανό υφυπουργό Τζέφρι Πάιατ στο Arlington της Βιρτζίνια τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας AES, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από καινοτόμες επενδυτικές λύσεις για την προαγωγή της αλυσίδας παραγωγής πράσινου Η2 σε παγκόσμια κλίμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή