Η Intrakat υπερτριπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της από το 2022

Η Intrakat υπερτριπλασίασε την κεφαλαιοποίησή της από το 2022

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει σε εξέλιξη περισσότερα από 370 έργα, από 59 δύο χρόνια πριν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μεγέθυνση μεγεθών κατέγραψε ο όμιλος Intrakat, ο οποίος από τις 15 Νοεμβρίου έχει ενσωματώσει την τεχνική εταιρεία Ακτωρ, την οποία εξαγόρασε έναντι τιμήματος 110 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε, σε πρόσφατη εταιρική εκδήλωση προς εργαζομένους, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η Intrakat έχει πληρώσει για εκτέλεση έργων, προς προμηθευτές και συνεργάτες, το ποσό των 280 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σε σύγκριση με το 2022, σήμερα «ο όμιλος Intrakat αποτελεί μια εξ ολοκλήρου διαφορετική εταιρεία και σε αυτό υπήρξε καθοριστική η εξαγορά και ενσωμάτωση της Ακτωρ». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα ο όμιλος διαθέτει σε εξέλιξη περισσότερα από 370 έργα, από 59 το 2022. Επίσης, ο συνδυαστικός κύκλος εργασιών τοποθετείται σε άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως, από 255 εκατ. ευρώ το 2022, οπότε η Intrakat απασχολούσε 560 εργαζομένους, αριθμός που διαμορφώνεται σήμερα σε 5.800 απασχολουμένους εντός κι εκτός Ελλάδας. Η Intrakat, συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια, έχει υπερτριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της σε άνω των 770 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. το 2022). Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κατασκευαστικός όμιλος εμφάνισε κέρδη 23,2 εκατ. ευρώ, από ζημίες 19 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2022.

«Πριν από ενάμιση χρόνο είχα ερωτηθεί στη Γενική Συνέλευση ποιο είναι το όραμά μας για την Intrakat. Είχα απαντήσει ότι σε τρία χρόνια θέλουμε να γίνουμε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα. Τελικά, το πετύχαμε σε ενάμιση χρόνο. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ η πέμπτη εταιρεία της 7ης τάξης να γίνει η δεύτερη στην αγορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Εξάρχου. Οπως προσέθεσε, ο δανεισμός της κατασκευαστικής είναι εξαιρετικά χαμηλός, γεγονός που της επιτρέπει να υλοποιεί το ανεκτέλεστό της χωρίς χρηματοοικονομικά βάρη. Σημείωσε ότι αυτοσκοπός του κατασκευαστικού ομίλου δεν είναι η πρώτη θέση στην αγορά, αλλά η υγιής χρηματοοικονομική κατάσταση και η σταθερότητα.

Κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η Intrakat επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά και να μπορεί να εκτελεί μεγάλα έργα εκτός Ελλάδας.

Για τη δραστηριότητα στη ρουμανική αγορά, ο επικεφαλής της Intrakat ανέφερε πως καρπός των προσπαθειών για την έγκαιρη επανεκκίνηση των εκεί έργων (που ανήκαν στην Ακτωρ) υπήρξε η έναρξη των εργασιών –ύστερα από τρία χρόνια– του πρώτου μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων (TBM), το οποίο δραστηριοποιείται σε ένα από τα μεγαλύτερα υπό εκτέλεση συγκοινωνιακά έργα της Ρουμανίας. «Χάρη στις ενέργειες του ομίλου Intrakat έφτασαν εγκαίρως τα TBM, που αναμένονταν επί χρόνια στο έργο αυτό». Στη Ρουμανία το ανεκτέλεστο της Intrakat, που διαμορφώνεται σε 1 δισ. ευρώ, επιδιώκεται να διπλασιαστεί, ενώ η τοπική θυγατρική μπορεί να χρηματοδοτεί τα έργα χωρίς περαιτέρω στήριξη από τον μέτοχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT