Στα 2 δισ. δολάρια εκτοξεύθηκαν τα ετήσια έσοδα της OpenAI

Στα 2 δισ. δολάρια εκτοξεύθηκαν τα ετήσια έσοδα της OpenAI

Εκτιμάται πως ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί αυτό το ποσό το 2025

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεράστια επιτυχία του κορυφαίου προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT τοποθετεί την OpenAI ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην ιστορία. O ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έφτασε στο ορόσημο των 2 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των οικονομικών της και εκτιμούν πως ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί αυτό το ποσό το 2025, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος από πελάτες που θέλουν να εντάξουν εργαλεία ΑΙ στους χώρους εργασίας. Ο κολοσσός που υποστηρίζεται από τη Microsoft θα ενταχθεί έτσι σε μία λίστα «γιγάντων» της Σίλικον Βάλεϊ όπως η Google και η Meta, που ανέφεραν έσοδα 1 δισ. δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία από την ίδρυσή τους. Η OpenAI ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο το 2015, μετατράπηκε όμως σε εμπορικό μεγαθήριο από τότε που δημιούργησε επιχειρηματικό βραχίονα το 2020. Τα ετήσια έσοδά του ήταν 1,3 δισ. δολάρια μόλις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Information, αλλά ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων συνέχισε να επιταχύνεται.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με επενδυτές, με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια για την κατασκευή ημιαγωγών.

Παρά τις ταραχές που ξέσπασαν στην εταιρεία τον Νοέμβριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Αλτμαν καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για να αποκατασταθεί λίγες μέρες αργότερα, η OpenAI συνεχίζει να αξιοποιεί την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τον Αλτμαν, το 92% των εταιρειών του Fortune 500 χρησιμοποιούν προϊόντα OpenAI, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ το chatbot έχει 100 εκατ. εβδομαδιαίους χρήστες. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη –συστήματα που μπορούν να παράγουν κώδικα, κείμενο, εικόνες, βίντεο και να αναλύουν πληροφορίες υπό τις προτροπές των χρηστών– έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Kαι την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές της ΟpenAI, ανάμεσά τους καταξιωμένοι κολοσσοί όπως η Google και η Meta αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις όπως οι Anthropic, Mistral και Cohere, αρχίζουν να προωθούν μαζικά τα προϊόντα τους τεχνητής νοημοσύνης. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η Google ανακοίνωσε το νέο της σύστημα ΑΙ ονόματι Gemini, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω μιας premium συνδρομής 20 δολαρίων τον μήνα.

Παρά την αλματώδη πρόοδό της, ο Αλτμαν λέει ότι η OpenAI παραμένει ζημιογόνος λόγω του τεράστιου κόστους κατασκευής και λειτουργίας των ολοένα και πιο εξελιγμένων μοντέλων της. Μέχρι στιγμής, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της, η Microsoft, έχει δεσμεύσει έως και 13 δισ. δολάρια για την OpenAI, καθώς οι δύο εταιρείες δημιούργησαν συμμαχία που τις τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή του αναπτυσσόμενου κλάδου. Τα μοντέλα της OpenAI στηρίζουν επίσης το AI Copilot της Microsoft, έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365. Ενώ η Microsoft δεν αποκάλυψε στοιχεία πωλήσεων ή χρηστών για το Copilot, η εταιρεία είπε τον Οκτώβριο ότι 18.000 πελάτες αγόραζαν λογισμικό OpenAI μέσω της πλατφόρμας Azure.

Την ίδια στιγμή, ο Αλτμαν διερευνά τρόπους για να ενισχύσει την προμήθεια ημιαγωγών, ένα προϊόν ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συγκεντρώνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια βιομηχανία των τσιπ. «Η δημιουργία υποδομής AI μαζικής κλίμακας και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η OpenAI θα προσπαθήσει να βοηθήσει!» δημοσίευσε στην πλατφόρμα X αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με στόχο να συγκεντρώσει κεφάλαια για μια εξαιρετικά φιλόδοξη τεχνολογική πρωτοβουλία που θα ενίσχυε την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής ημιαγωγών, αλλά και την ικανότητά του να τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων. Το έργο θα μπορούσε να απαιτήσει επενδύσεις-μαμούθ ύψους 5 έως 7 τρισ. δολαρίων, ποσό που θα μείωνε το σημερινό μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή