Παραμένουν χαμηλές οι τιμές της ενέργειας

Παραμένουν χαμηλές οι τιμές της ενέργειας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, χωρίς να διαφαίνεται η λήξη του την προσεχή περίοδο, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται, η σημασία των εξελίξεων στις τιμές βασικών ενεργειακών προϊόντων, με σημαντική επίδραση στον πληθωρισμό, ενισχύεται. Ως προς τη διακύμανση των τιμών πετρελαίου εντός του πολέμου, το Brent έφτασε στις 8 Φεβρουαρίου τα 81,9 δολ./βαρέλι, ενώ στις 6 Οκτωβρίου 2023, ημέρα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανήλθε έως τα 84,9 δολ./βαρέλι και τη 17η Νοεμβρίου, πριν από την πρώτη επίθεση των Χούθι, μέχρι τα 80,8 δολ./βαρέλι.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τάση που θα κυριαρχήσει το 2024 λόγω βραδείας χαλάρωσης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, καθώς και στις αρρυθμίες στη λειτουργία του OPEC που διατηρούν την παραγωγή του υψηλότερα του στόχου βάσει των αποφασισμένων εθελοντικών περικοπών.

Επιπλέον, η Ευρώπη βρίσκει εναλλακτικούς προμηθευτές πετρελαίου προκειμένου να υποκαταστήσει μέρος των εισαγωγών μέσω της διώρυγας του Σουέζ (π.χ. Ανγκόλα, Νιγηρία).

Ενώ αυτοί οι παράγοντες αποτρέπουν μια άνοδο των τιμών πετρελαίου, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η αναδρομολόγηση μεγάλου ποσοστού των ναυτιλιακών ροών λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας έχει αυξήσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης και το μεταφορικό κόστος, κυρίως για τα πετρελαιοειδή, εξελίξεις που είναι αρκετά πιθανό να επιδράσουν ανασχετικά για κάποια περίοδο στην αποπληθωριστική δυναμική από το 2023.

Πολύ μικρότερες επιδράσεις στην Ε.Ε. αναμένονται μέσω του φυσικού αερίου, χάρη αφενός στη διαφοροποίηση προμηθευτών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αύξηση μεριδίου εισαγωγών πρωτίστως από ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Νορβηγία, αφετέρου στους ηπιότερους πρόσφατους χειμώνες, που επέτρεψαν τον σχηματισμό υψηλών αποθεμάτων.

Ετσι, η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF έφτασε στις 8 Φεβρουαρίου έως τα 27,9 δολ./MWh, σαφώς χαμηλότερα από τις μέγιστες τιμές 36,0 δολ./MWh και 49,7 δολ./MWh της 6ης Οκτωβρίου και της 17ης Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή