Το καλάθι της «Κ» – «Προσφορές» και προσφορές

Το καλάθι της «Κ» – «Προσφορές» και προσφορές

Η σύγκριση τιμών των 15 προϊόντων του «καλαθιού» και της αμόλυβδης σε 5 χώρες θα δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα στο site της «Κ»

το-καλάθι-της-κ-προσφορές-και-πρ-562878067

Υψηλότερες μέσες τιμές στις βρεφικές πάνες και στο απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στο «Καλάθι». Ο λόγος; Ο τερματισμός των προωθητικών ενεργειών τύπου «1+1 δώρο» ή 50% έκπτωση στα δύο παραπάνω είδη σε δύο τουλάχιστον μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. Αυτό ίσως είναι και το πιο ισχυρό επιχείρημα υπέρ της μόνιμης μείωσης της τιμής, αντί των εκτεταμένων προσφορών.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν τα φαινόμενα δήθεν εκπτώσεων όπου η τιμή προ έκπτωσης εμφανίζεται υψηλότερη για να φανεί ότι η προσφορά είναι πολύ πιο «γενναία». Eτσι, εντοπίσαμε προϊόν (ψωμί τοστ) που αυτή την εβδομάδα πωλείται προς 1,38 ευρώ από 1,48 ευρώ πριν. Μόνο που την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια αλυσίδα διέθετε το ίδιο προϊόν προς 1,42 ευρώ. Και το παραπάνω δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα: αλυσίδα διαθέτει σε προσφορά αφρόλουτρο προς 3,62 ευρώ το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα διέθετε προς 3,29 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για έκπτωση τιμής από την αρχική τιμή, την προηγούμενη εβδομάδα κατά 50% και τώρα κατά 45%. Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι εύκολο να παραπλανηθεί ο καταναλωτής.

Ακόμη πιο «περίεργο» είναι το τρίτο παράδειγμα. Αλυσίδα διαθέτει αφρόλουτρο προς 3,56 ευρώ και μάλιστα το προϊόν αυτό φέρει σήμανση ότι συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» με τη μείωση να φτάνει το 45%. Το ίδιο προϊόν είχε τιμή στην ίδια αλυσίδα πριν από μια εβδομάδα 3,24 ευρώ.

Τι συμβαίνει με τις προσφορές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Πέρα από το γεγονός ότι είναι μικρότερης έκτασης, είναι και διαφορετικής φιλοσοφίας. Για παράδειγμα, στη Γερμανία και στην Ισπανία οι προσφορές αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση τιμής ή την παροχή έκπτωσης στον καταναλωτή –όχι υπερβολικής, της τάξης του 10%– εάν αγοράσει περισσότερα τεμάχια από το ίδιο προϊόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή