Κάθε μήνα… ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

Κάθε μήνα… ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μηνιαίο οικογενειακό μας budget εντάσσει τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών. Με την αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης του Ε9 -οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία θα περνούν αυτόματα στην ηλεκτρονική μας μερίδα- η εκκαθάριση του φόρου κατοχής ακινήτων θα γίνεται αυτόματα.

Αυτό επιτρέπει την άμεση έκδοση του εκκαθαριστικού και την καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025: Πρώτη δόση τον Μάρτιο του 2025 και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.

Ειδικά για φέτος, δεν θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ μόνο τον Μάρτιο και θα εξοφλήσουμε το φετινό εκκαθαριστικό σε 11 δόσεις: από τον Απρίλιο του 2024 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2025.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 με τις όποιες αλλαγές ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να γίνει η έκδοση των εκκαθαριστικών. Από του χρόνου, η προθεσμία για την κατάθεση των ηλεκτρονικών εντύπων θα είναι η 31η Ιανουαρίου.

H τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει και την παράταση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές:

Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο (2) επόμενων ετών, ως εξής:

α) Τα κτίρια, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημίες, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου ή Δελτίου Επανελέγχου ή Έκθεσης Αυτοψίας, της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα οποία το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο ή προσωρινά ακατάλληλο για χρήση, και εφόσον αυτά εκδίδονται έως και ένα (1) έτος μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

β) Τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Ε.Ε.) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται έως και έξι (6) μήνες μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά. Τα Τ.Α.Ε.Ε. εκδίδουν την ως άνω βεβαίωση, αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Πηγή: moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή