ΕΕΚΕ: Αισχροκέρδεια από μεσάζοντες εκτοξεύει τις τιμές

ΕΕΚΕ: Αισχροκέρδεια από μεσάζοντες εκτοξεύει τις τιμές

Τεράστιες αυξήσεις στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι καταγγέλλουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τεράστιες διαφορές τιμής από το χωράφι στο ράφι ανέδειξε η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ενόψει της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 17 Απριλίου, με κεντρικό αίτημα την αύξηση των μισθών.

Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι, φωτογράφισαν τα σούπερ μάρκετ και τους μεσάζοντες ως υπευθύνους για την αύξηση των τιμών, ενώ επισήμαναν ότι η διαδικασία ελέγχου πρέπει να αντιστραφεί ώστε αυτός να διενεργείται «από το ράφι προς το χωράφι» και παράλληλα να μπει φραγμός από το κράτος στο περιθώριο κέρδους. Παρουσιάστηκαν μάλιστα και παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει τεράστια διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ Απόστολος Ραυτόπουλος, οι παραγωγοί πωλούν το πρόβειο γάλα 1,60 ευρώ και οι πολίτες το αγοράζουν 3,29 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για το κατσικίσιο γάλα, που πωλείται περίπου 1 ευρώ από τους παραγωγούς και οι καταναλωτές το αγοράζουν 2,86 ευρώ. Ακόμη πιο ενδεικτικά του μεγέθους της κερδοσκοπίας, σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, είναι τα στοιχεία για το σιτάρι, καθώς τα 100 κιλά κοστίζουν 19 ευρώ. Από αυτά όμως παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, που στοιχίζουν 260 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι η αισχροκέρδεια πλήττει τους εργαζομένους, την ώρα που ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπεται του ορίου της φτώχειας και ελάχιστα απέχει από τα 751 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου 2011. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από την ημερίδα, την τελευταία διετία οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8%, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το 31,5% που ήταν η αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα διατροφικά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Μιλώντας στον Real FM η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι υψηλότερο του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε πέρυσι στο 3,5%.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατεγράφη η άποψη του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα και από διάφορα πεδία της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία, αλιεία, σιτάρι, φυτικά και ζωικά προϊόντα) τονίστηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του αγροτικού τομέα, με αντίστοιχα αρνητικές συνέπειες τόσο στη διατροφική αλυσίδα όσο και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη, θα πρέπει η κυβέρνηση να διορθώσει προβλήματα όπως η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά για όλη την οικονομία, αλλά και η έλλειψη ελέγχων στην αγορά που εμφανίζει στοιχεία ανεξέλεγκτης δράσης. Να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη κουλτούρας και συνεταιριστικής οργάνωσης, να μπορεί να παρέμβει στο κόστος παραγωγής και μέσω ζητημάτων κόστους εργασίας, και βέβαια να ελέγξει την κερδοσκοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή