Προς έκδοση ομολόγου 130 εκατ. η Intralot

Προς έκδοση ομολόγου 130 εκατ. η Intralot

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της ομολογιακής έκδοσης της Intralot, που είναι ύψους 130 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ακολουθήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου η έναρξη της δημόσιας προσφοράς του πενταετούς διάρκειας ομολόγου, που θα διαπραγματεύεται στο ελληνικό Χρηματιστήριο και του οποίου η ελάχιστη συμμετοχή τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.

Η έκδοσή του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση από τον τεχνολογικό όμιλο, που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την προμήθεια ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις διεξαγωγής λοταρίας και τυχερών παιχνιδιών, του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία πέντε ελληνικών τραπεζών.

Τα προς άντληση κεφάλαια της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν, συνδυαστικά με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ για το οποίο υφίσταται, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατ’ αρχάς συμφωνία με τις τράπεζες, στην αποπληρωμή ομολόγων 230 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Σεπτέμβριο. Μετά την ενδεχόμενη επιτυχημένη έκβαση της ομολογιακής έκδοσης, η Intralot θα δώσει έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, με σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς της να είναι στις ΗΠΑ, όπου μοιράζεται την «πίτα» των τεχνολογικών λύσεων για τυχερά παιγνίδια με μόλις ακόμη δύο παίκτες.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, «η εταιρεία έχει περάσει και πάλι σε φάση εξωστρέφειας και τοποθετείται στρατηγικά για να διεκδικήσει νέα έργα που θα απαιτήσουν επενδύσεις ή και στρατηγικές συμμαχίες». «Στην αγορά των ΗΠΑ υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία, με πολλά συμβόλαια του ανταγωνισμού να λήγουν τα ερχόμενα τρία χρόνια, καθώς και μεγάλο αριθμό πολιτειών που θέλουν να εισαγάγουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο με συστήματα εποπτείας παιγνιομηχανών εκτός καζίνο. Παράλληλα, τα συμβόλαια τεχνολογίας έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τις συμβάσεις παραχώρησης άδειας για υπηρεσίες απευθείας στον τελικό καταναλωτή.

Αυτή η στροφή στα συμβόλαια τεχνολογίας έχει ήδη αποτυπωθεί στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους της εταιρείας τα τελευταία χρόνια και είναι κάτι που αποτιμάται θετικά και από τους επενδυτές, αλλά και από τους πελάτες μας. Εμείς δραστηριοποιούμαστε στο περιβάλλον των λοταριών του World Lottery Association, διαθέτουμε πιστοποιήσεις από τον οργανισμό αυτό και είμαστε βασικά μέλη και χορηγοί του από το κομμάτι του προμηθευτή. Το τονίζω γιατί είναι ένα βασικό στοιχείο της θέσης και της αποδοχής της Intralot διεθνώς», είχε σημειώσει ο CEO της εταιρείας.

Εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το ομόλογο της Intralot αναμένεται να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση, η οποία μένει να φανεί εάν και πόσες φορές θα υπερκαλύψει την προσφορά. Για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι πως η Intralot έχει από το 2019 πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση που απεικονίζεται και στη μείωση του κόστους έως 150 εκατ. ευρώ και του καθαρού δανεισμού σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία (Ebitda), ενώ ενίσχυσε και το περιθώριο κέρδους σε επίπεδα άνω του 35%, έχοντας επιστρέψει σε θετικές ταμειακές ροές και κερδοφορία στο τελικό αποτέλεσμα. Κατά το εννεάμηνο του 2023, που θα αποτελέσει τη χρονική περίοδο αναφοράς του ενημερωτικού δελτίου της Intralot, κατέγραψε έσοδα 280 εκατ. ευρώ (-7,2%, ετησίως), λειτουργικά κέρδη (Ebitda) 101 εκατ. ευρώ και περιθώριο Ebitda 36,1%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 0,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT