Εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά 770.000 συνταξιούχοι

Εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά 770.000 συνταξιούχοι

Οι αυξήσεις που έγιναν στις συντάξεις το 2023 και το 2024 έχουν μειώσει τον αριθμό τους

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν έπειτα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023 όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης με θέμα «Συντάξεις αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024 έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρουσίασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000.

Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς, που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αντιθέτως, δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου κι επομένως βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί ότι η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών.

Ο τρόπος που επιδρά η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στο ύψος των συντάξεων και κατ’ επέκταση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παλαιών και κυρίως νέων, φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», που τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια σημαντική μείωση των νέων συντάξεων σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες. Οπως δείχνουν βέβαια και ότι 6 στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι λόγω της αύξησης κατά 3% που εφαρμόστηκε στις συντάξεις για το 2024 με βάση την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, η μέση κύρια σύνταξη τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 817,30 ευρώ, αυξημένη κατά 22,25 ευρώ σε σχέση με τα 795,05 ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023.

Οι νέες συντάξεις γήρατος –συνολικά τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 27.412 νέες συντάξεις από τις οποίες οι 14.167 ήταν γήρατος– είναι κατά κύριο λόγο σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 14.167 νέες συντάξεις γήρατος, οι 7.408 ή 52,29% που χορηγήθηκαν από τον ΕΦΚΑ αφορούν δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, με τον μέσο όρο να περιορίζεται στα 733,03 ευρώ.

Ενας άλλος λόγος που οι συνταξιούχοι και δη όσοι λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις δεν βλέπουν στην τσέπη τους σημαντικές αυξήσεις, είναι και η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Στο θέμα της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσακλόγλου, αποδεχόμενος ότι υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στη δομή της, τα οποία χρήζουν βελτίωσης, επαναλαμβάνοντας όμως την ανάγκη «η εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατόν πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή