Μεταφορά βιομεθανίου και επέκταση δικτύου οι δύο στόχοι της Italgas

Μεταφορά βιομεθανίου και επέκταση δικτύου οι δύο στόχοι της Italgas

Οι Ιταλοί παρουσίασαν το σχέδιο για τη νέα ΔΕΠΑ Υποδομών, που μετονομάζεται σε Εnaon

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής με την επέκταση των ψηφιακών τεχνολογιών και της μεταφοράς ανανεώσιμων καυσίμων, σε πρώτη φάση βιομεθανίου και μελλοντικά υδρογόνου, και παράλληλα της επέκτασής του σε νέες περιοχές, επικεντρώνει η Italgas τον στρατηγικό σχεδιασμό της για τα ελληνικά δίκτυα διανομής φυσικού αερίου που απέκτησε τον Σεπτέμβριο του 2022 με την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Τα σχέδια της εταιρείας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ελληνες και Ιταλούς δημοσιογράφους στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas Πάολο Γκάλο στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων των νέων γραφείων της Εnaon, όπως μετονομάστηκε η θυγατρική της στην Ελλάδα. Τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας της πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών έγιναν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων από τον κ. Γκάλο παρουσία της προέδρου της Italgas Μπενεντέτα Ναβάρα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Πάολο Κουκούλι.

Στο επίκεντρο του συνόλου των ομιλιών βρέθηκε η υπόθεση της μετάβασης από το φυσικό αέριο στο βιομεθάνιο, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να μιλούν για την ανάγκη διαμόρφωσης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου ώστε τα δίκτυα φυσικού αερίου να μεταφέρουν και βιομεθάνιο και τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη να τονίζει ότι το βιομεθάνιο είναι το μέλλον και το υπουργείο μελετά τους τρόπους για την προώθησή του. Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon Μπάρμπαρα Μοργκάντε υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου, ο οποίος εκπροσωπεί σήμερα 48 παραγωγούς βιοαερίου που έχουν ήδη εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετατροπή της μονάδας τους για την παραγωγή βιομεθανίου, το οποίο θα διοχετευθεί στα δίκτυα διανομής.

To επενδυτικό πρόγραμμα της Εnaon, ύψους 900 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas στη συνέντευξη Τύπου, θα κινηθεί αυξητικά τα επόμενα χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες ψηφιοποίησης και επέκτασης του δικτύου. Το πρόγραμμα στοχεύει ξεκάθαρα στην επιτάχυνση του δικτύου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας όπου η ζήτηση είναι αυξημένη.

Η εταιρεία θα εξετάσει από κοινού με τον Ρυθμιστή και στη βάση μελέτης κόστους – οφέλους την επέκταση σε μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, ενώ σε προτεραιότητα τίθεται η αντικατάσταση των τελευταίων 55 χιλιομέτρων παλαιού υλικού μέχρι το 2026. Η εταιρεία υποστηρίζει την ανάπτυξη του δικτύου σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής με την επιδότηση αντικατάστασης καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα φυσικού αερίου και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ θα εφαρμόσει και στη Φλώρινα το 2024. Μέσα στο 2024 έχει επίσης προγραμματιστεί η επέκταση του δικτύου σε δεκατρείς νέες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αστικών κέντρων της Πάτρας και των Ιωαννίνων, καθώς και σε τρεις περιφέρειες: Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Κληθείς να σχολιάσει τις μεγάλες αυξήσεις των τιμολογίων σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Αττική ως αποτέλεσμα της σταδιακής ενιαίας τιμολόγησης σε όλη την επικράτεια, ο κ. Γκάλο συνέδεσε την απόφαση της εταιρείας με την ανάγκη μιας «δίκαιης», όπως είπε, τιμολόγησης για όλους τους καταναλωτές. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της χρήσης του φυσικού αερίου ως καυσίμου για την ενεργειακή μετάβαση και σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για τη μείωση της ζήτησης. Ερωτηθείς επίσης για το εάν η εταιρεία θα επεκταθεί στην Ελλάδα και στον τομέα των υδάτων, κάτι που έκανε πρόσφατα στην Ιταλία, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα σχέδιά της επί του παρόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή