Ζητούν αναστολή του κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ

Ζητούν αναστολή του κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ

Οπως αναφέρεται στην επιστολή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ δεν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε με εγχώριους φορολογικούς κώδικες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημαντικά θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με την ευθύνη των λογιστών, εγείρονται από την απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την υποβολή δηλώσεων και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων των επιχειρήσεων στο myDATA, και η οποία ορίζει ότι τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων – εξόδων καθορίζονται σε 30%, τόσο στην περίπτωση δεδομένων εσόδων όσο και στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA».

Αυτό αναφέρει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ δεν είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτε με εγχώριους φορολογικούς κώδικες.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με το άρθρο 38 του ν. 2873/2000 για την ευθύνη των λογιστών, όπου «ο λογιστής – φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, τα προβλήματα στο myDATA και στο e-send συνεχίζονται και για αυτόν τον λόγο ζητείται η μη εφαρμογή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA.

Συνολικά, το Οικονομικό Επιμελητήριο επισημαίνει τρία θεσμικά προβλήματα αλλά και μια σειρά άλλων τεχνικών προβλημάτων που οφείλονται είτε στο myDATA είτε στην αδυναμία των λογισμικών των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που έχει το σύστημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουν προβλεφθεί, για παράδειγμα τα έσοδα υπέρ τρίτων που αναρτώνται στο myDATA και εμφανίζονται στον κωδικό 348 ή 349 του εντύπου ΦΠΑ προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή