Ομαλή η αγορά του πετρελαίου το 2024

Ομαλή η αγορά του πετρελαίου το 2024

Η προσφορά θα ικανοποιεί την παγκόσμια ζήτηση και οι τιμές θα διατηρηθούν υπό έλεγχο, εκτίμησε ο Φατίχ Μπιρόλ του ΙΕΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ομαλή χρονιά προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, καθώς οι νέες προμήθειες αναμένεται να ικανοποιούν τη ζήτηση και θα διατηρούν τις τιμές υπό έλεγχο.

Η παγκόσμια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. έως 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δίνοντας μια γεύση της μηνιαίας εκτίμησής του για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, που θα ανακοινωθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για έναν «σημαντικά ασθενέστερο» ρυθμό αύξησης σε σχέση με πέρυσι, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται στην Κίνα και αλλού. Παράλληλα, προβλέπεται διόγκωση της παραγωγής στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία και τη Γουιάνα.

«Αυτή η ανάπτυξη είναι υπεραρκετή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο Μπιρόλ στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παρίσι την Τρίτη. «Δεδομένης της απουσίας μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών ή μεγάλων ακραίων καιρικών φαινομένων, θα περιμέναμε μια μάλλον άνετη αγορά πετρελαίου και μια μέτρια εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», πρόσθεσε.

Οι τιμές του αργού έχουν διατηρηθεί κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η χαλαρή προσφορά αντισταθμίζει τους φόβους για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τις περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει γενικά επιδείξει «πειθαρχία» στην εφαρμογή των τελευταίων περιορισμών της παραγωγής του, δήλωσε ο Μπιρόλ. Αλλά προειδοποίησε για τυχόν περαιτέρω κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές των καυσίμων και να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Το καρτέλ δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 900.000 βαρέλια ημερησίως αυτό το τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι τα μέτρα μπορούν «οπωσδήποτε» να παραταθούν και οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ στοχεύουν να λάβουν απόφαση στις αρχές Μαρτίου.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως στις αναδυόμενες χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ. «Ολοι πρέπει να αποφύγουμε ενέργειες που θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών ενέργειας».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA επανέλαβε την πρόβλεψη του οργανισμού ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φθάσει στην κορύφωσή της πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή