Στον δείκτη MSCI ο όμιλος Ιntrakat

Στον δείκτη MSCI ο όμιλος Ιntrakat

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πέρασε απαρατήρητος από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ελλάδα ο μετασχηματισμός της Ιntrakat, μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, όπως της «Ακτωρ», από μια μικρή κατασκευαστική, στον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας με ανεκτέλεστο που υπερβαίνει τα 5 δισ. Με τη χρηματιστηριακή αξία και τους όγκους συναλλαγών να έχουν εκτοξευτεί, η Ιntrakat συμπεριλήφθηκε τώρα από την MSCI στον δείκτη MSCI Greece Small Cap με ισχύ από τις 29 Φεβρουαρίου, εξέλιξη που την τοποθετεί στο ραντάρ όλων των ξένων που επενδύουν στην Ελλάδα. Ηδη, τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, τρία (πολύ) μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια εξαγόρασαν το 2,68% της κατασκευαστικής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει ήδη τριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της από το 2022, οπότε και το management πέρασε στα χέρια των Αλ. Εξάρχου, Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη.

Χρηματοδότηση από ΔΥΠΑ επιπλέον 423 επιχειρήσεων

Ακόμη 423 επιχειρηματίες θα επιχορηγηθούν από τη ΔΥΠΑ με 14.800 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος νέας επιχειρηματικότητας. Χθες ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των  ενστάσεων και αποφασίστηκε η χρηματοδότηση  423 επιχειρήσεων, επιπλέον των 741 που είχαν ήδη εγκριθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Η δράση αφορά την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι 30-55 ετών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, με έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της ψηφιακής οικονομίας.

Νέα CEO στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

H Ισμήνη Παπακυρίλλου αναλαμβάνει νέα διευθύνουσα σύμβουλος στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ύστερα από απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Η Ισμήνη Παπακυρίλλου διετέλεσε ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με αρμοδιότητα τα χαρτοφυλάκια χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχει εργαστεί επί εννέα χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο σκέλος ιδιωτικών επενδύσεων με αρμοδιότητα επενδύσεις σε Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αφρική, καθώς και σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.

«Κλειδώνουν» έργα αποθήκευσης ενέργειας

H More του ομίλου Motor Oil με τρία έργα συνολικής ισχύος 72 μεγαβάτ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ηρων με 40 MW και 12 MW, αντίστοιχα, και η Enel Green Power με 49 MW είναι, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, μεταξύ των εταιρειών που κέρδισαν τη δεύτερη «μάχη της μπαταρίας» στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 300 MW. Συνολικά προκρίθηκαν 11 έργα standalone μπαταριών αποθήκευσης, που ανήκουν σε επτά εταιρείες ή ομίλους εταιρειών. Οι προσφορές ξεκινάνε από 44.100 ευρώ/MW/έτος και φτάνουν έως 49.917 ευρώ/MW/έτος.

Στα όριά του φτάνει ο «Ηρακλής 3»

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του νόμου για τον «Ηρακλή 3», που προβλέπει κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που βλέπουν ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν και ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτούνται διπλάσιες! Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, που έβαλε στο πρόγραμμα το χαρτοφυλάκιο Sunrise III, και την Εθνική που έβαλε στο πρόγραμμα το χαρτοφυλάκιο Frontier III –και τα δύο χαρτοφυλάκια εκκρεμότητες από τον προηγούμενο «Ηρακλή»– αναμένεται η σειρά της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, που θα πρέπει να καθορίσουν τα δάνεια που θα τιτλοποιήσουν, κάνοντας χρήση της κρατικής εγγύησης. Το ύψος των δανείων που θα εντάξουν στον «Ηρακλή» οι δύο τράπεζες είναι κρίσιμο, καθώς ενδέχεται να απορροφήσει το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων που προβλέπει ο «Ηρακλής 3», αφήνοντας εκτός τις άλλες τράπεζες, που στριμώχνονται για να προλάβουν πριν οι εγγυήσεις αναλωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT