Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις μικρομεσαίων για καινοτομική και έξυπνη εξειδίκευση

Επιδοτήσεις: Ενισχύσεις μικρομεσαίων για καινοτομική και έξυπνη εξειδίκευση

Χρηματοδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ανακοινωθεί η δημοσίευση δράσης με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση». Πρόκειται για δράση η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», με συνολικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων των τομέων προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialisation Strategy – S3), όπως αυτοί εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια (περιφερειακές απολήξεις). Ενισχύονται υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών, τον τεχνολογικό τους μετασχηματισμό, τη μεγέθυνση (scale up), την εξωστρέφεια και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, για να είναι επιλέξιμο, θα πρέπει τεκμηριωμένα να συνδέεται με μια περιφερειακή απόληξη των τομέων προτεραιότητας της S3 και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης της κάθε απόληξης, όπως αυτές αναφέρονται στην αναλυτική πρόσκληση. Επισημαίνεται ότι η συνθήκη αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση ένταξης μιας πράξης στη δράση, συνεπώς απαιτείται, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, αναλυτική και ρεαλιστική τεκμηρίωση σύνδεσης του επενδυτικού σχεδίου και των προτεινόμενων δαπανών με τις περιοχές παρέμβασης της περιφερειακής απόληξης που αυτές τελικά θα εξυπηρετήσουν, καθώς και με τον ΚΑΔ επένδυσης.

Η δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής όπως αυτές αναφέρονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων τις ακόλουθες:

1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

2. Να δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Να έχουν κλείσει τουλάχιστον 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

4. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να συνδέεται τεκμηριωμένα με μια περιφερειακή απόληξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι δαπάνες που θα περιληφθούν σε αυτό να εξυπηρετούν τις περιοχές παρέμβασης της απόληξης όπως αυτές αναλύονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση και να αφορούν τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης.

5. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση.

6. Να λειτουργούν νόμιμα.

7. Να λειτουργούν με αποδεκτή, σύμφωνα με το Εταιρικό/Εμπορικό Δίκαιο, νομική μορφή.

8. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης ενίσχυσης, κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

9. Να μην έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

10. Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει.

11. Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2021-2022) και να είναι ανώτερο του κατώτατου ορίου του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμενου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

– Δαπάνες προσωπικού.

– Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων και οργάνων.

– Δαπάνες για κτίρια, γήπεδα, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο.

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών.

– Δαπάνες λογισμικού.

– Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης.

– Εμμεσες δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών).

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της δράσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://pepkm.gr/. Προτάσεις υποβάλλονται έως 22/5/2024.

* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή