ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος αποχώρησης από την Πειραιώς

ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος αποχώρησης από την Πειραιώς

Γιατί προκρίνεται η πώληση όλου του μεριδίου που ελέγχει το Ταμείο

τχσ-ανοίγει-ο-δρόμος-αποχώρησης-από-τη-562889839

Υπέρ της πλήρους αποεπένδυσης του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση του συνόλου του ποσοστού, δηλαδή και του 27% που ελέγχει το ΤΧΣ, συνηγορούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το 2023 και η δημοσιοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την προσεχή 3ετία, που προβλέπει κέρδη-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2024-2026. Η υψηλή κερδοφορία ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος ίσου με 25% επί των κερδών του 2024 και της τάξης του 50% ετησίως το 2025-26, προοπτική που πυροδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και «διευκολύνει», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη διάθεση και του 27%.

Οι σχετικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό, αλλά και την τιμή διάθεσης, αναμένονταν το Σαββατοκύριακο πριν από την έναρξη της δημόσιας προσφοράς, που όπως έχει γράψει η «Κ» θα ξεκινήσει –εκτός απροόπτου– τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, προκειμένου το βιβλίο προσφορών να κλείσει εντός της πρώτης εβδομάδας του επόμενου μήνα. Η τιμή διάθεσης προεξοφλείται ότι θα προβλέπει discount σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή 1η Μαρτίου, αλλά το εύρος τιμής είναι αυτό που θα καθορίσει και τη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών, με το ενδιαφέρον να προδιαγράφεται ένθερμο μετά τους υψηλούς στόχους για κερδοφορία και διανομή μερίσματος που έθεσε η διοίκηση στο νέο business plan το οποίο ανακοίνωσε την εβδομάδα που μας πέρασε.

Η διάθεση του συνόλου του ποσοστού που ανήκει στο Δημόσιο ευνοείται τώρα που οι τράπεζες προεξοφλούν υψηλή κερδοφορία για την προσεχή 3ετία στηριζόμενες στην ισχυρή πιστωτική επέκταση που δημιουργούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης –θα πρέπει να απορροφηθούν έως τα τέλη του 2026–, αλλά και στη διατήρηση του περιβάλλοντος των υψηλών επιτοκίων. Σύμφωνα με την άποψη που κυριαρχεί σε τραπεζικούς κύκλους, ακόμη κι αν η αποκλιμάκωση των επιτοκίων ξεκινήσει εντός του έτους, αυτή δεν θα είναι ραγδαία και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τρία τουλάχιστον χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε πρόβλεψη για μικρή πτώση από το δ΄ τρίμηνο του 2024 (μέσο επίπεδο euribor στο 3,8% την τρέχουσα χρονιά), 3,1% το 2025 και 2,4% το 2026, επίπεδο που σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση κατά 5% ετησίως θα συντηρήσει τα επιτοκιακά έσοδα την 3ετία 2024-2026 σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Το «ακαταδίωκτο»

Η άποψη για την πλήρη αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς κερδίζει έδαφος στους κόλπους της κυβέρνησης, που θα λάβει την τελική απόφαση και για έναν άλλο λόγο, που συνιστά παράπλευρη αλλά σημαντική παράμετρο.

Πρόκειται για το λεγόμενο «ακαταδίωκτο» των τραπεζικών στελεχών το οποίο καταργείται με διάταξη που περιλαμβάνεται στον νέο Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η κατάργηση του «ακαταδίωκτου», ως αποκατάσταση της ισονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και από την ημερομηνία αυτή επανέρχεται η δυνατότητα για την αυτεπάγγελτη έρευνα εισαγγελέων για κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις τραπεζικών στελεχών που μπορεί να έχουν ζημιώσει τον οργανισμό για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Οι προβλέψεις της Πειραιώς για υψηλή κερδοφορία και μέρισμα την επόμενη τριετία αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, για να κινηθεί μια εισαγγελική έρευνα κατά μελών διοικητικού συμβουλίου ή στελεχών ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, θα πρέπει η τράπεζα πρώτη να κινήσει τη διαδικασία.

Το ΤΧΣ, που δρα ως τραπεζίτης σε συναλλαγές όπως αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, έχει από την πλευρά του κάθε λόγο να θέλει να ξεμπερδεύει με τη διάθεση του ποσοστού που ελέγχει στις τράπεζες, χωρίς παρατράγουδα. Αυτό, όχι γιατί η διαδικασία αποεπένδυσης μπορεί να έχει κάτι επιλήψιμο, αφού θα έχει γίνει έπειτα από εισήγηση των συμβούλων που έχουν προσληφθεί γι’ αυτό το θέμα.

Με δεδομένους όμως τους αργούς χρόνους απονομής της δικαιοσύνης, το Ταμείο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα ήθελαν να βρεθούν εγκλωβισμένοι με μια εισαγγελική έρευνα βασισμένη σε κάποιο δημοσίευμα. Ετσι, η πλήρης αποεπένδυση πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 1ης Ιουλίου προστατεύει και τα στελέχη του ΤΧΣ, απαλλάσσοντάς τα από τυχόν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες.

Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «ακαταδίωκτο» ψηφίστηκε το 2019 ενόψει των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και συνέβαλε όλα τα τελευταία χρόνια στην ανεμπόδιστη εκκαθάριση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η ενεργοποίηση της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας από την 1η Ιουλίου και μετά δίνει τον αναγκαίο χρόνο στις τράπεζες να υλοποιήσουν και τις τελευταίες τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του «Ηρακλή 3», που αποτελεί τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των τραπεζών από τα βάρη του παρελθόντος.

Η Εθνική

Η κατάργηση του «ακαταδίωκτου» φέρνει ένα βήμα πιο κοντά, όχι μόνο τη διάθεση του συνόλου του ποσοστού που ελέγχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, αλλά και τη διάθεση και του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας. Στην περίπτωση της Εθνικής το Ταμείο δεσμεύεται έως το τέλος Μαΐου από την 6μηνη περίοδο κατά την οποία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άλλη συναλλαγή και μετά τη λήξη της περιόδου lock up μεσολαβεί μόλις ένας μήνας όπου το Ταμείο θα μπορούσε να διαθέσει το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της αυτεπάγγελτης έρευνας.

Στην περίπτωση της Εθνικής και με δεδομένο το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει προδιαγραφεί στο πρώτο placement, το Ταμείο θα μπορούσε να κινήσει τη διαδικασία του accelerated book building, δηλαδή το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών εντός της ίδιας ημέρας, ενώ ανοιχτό είναι πάντα και το ενδεχόμενο της επαναγοράς ιδίων μετοχών από την τράπεζα, που προεξοφλείται από την αγορά με βάση την άποψη που έχουν διατυπώσει διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή