Τουρισμός: Ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων

Τουρισμός: Ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων

Αυξήσεις τιμών κατά 7,9% δείχνουν τα συμβόλαια για φέτος με τους τουριστικούς οργανισμούς

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη σημείωσε ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων κατά το 2023. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός των διανυκτερεύσεων για την φετινή χρονιά έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί και μάλιστα, με μέση αύξηση τιμής της τάξης του 7,9%. Υψηλό είναι το ποσοστό των ξένων στο σύνολο των πελατών των εποχικής (καλοκαιρινής) λειτουργίας ξενοδοχείων και ανέρχεται στο 80,5%.

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται καθώς, τις μεγαλύτερες αυξήσεις πέτυχαν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που δραστηριοποιούνται κυρίως εποχικά, ενώ αυξήσεις, αλλά πιο περιορισμένες, είχαν τα χαμηλότερης κατηγοριοποίησης ξενοδοχεία και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων πέρυσι αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2022 και έφτασε τα 10,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή διαφοροποιείται αισθητά ανάμεσα στα ξενοδοχεία συνεχούς (+ 9,4%) και εποχικής (+27,4%) λειτουργίας. Τα ξενοδοχεία 1, 2 και 3 αστέρων, που αποτελούν το 74% του αριθμού των ξενοδοχείων, κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά 18,8% το 2023 σε σχέση με το 2022. Τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κατέγραψαν αύξηση 23,6%.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και προκύπτουν από το ερωτηματολόγιο προς τις επιχειρήσεις, που έγινε στο πλαίσιο της σχετικής τακτικής ετήσιας έρευνας.

Το ποσό των 10,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 50% περίπου των εκτιμώμενων ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2023, που προκύπτουν από την αναγωγή των τελευταίων δεδομένων της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Με βάση την ίδια έρευνα, τις υψηλότερες πληρότητες επίσης σημείωσαν τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και κατά το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση πληρότητα του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη του 2022, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση του τζίρου προέρχεται βέβαια και από την αύξηση των τιμών των δωματίων. Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τον Αύγουστο 2023 παρουσίασε αύξηση 9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και 31% σε σχέση το 2019.

Για τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο, σημειώθηκε αύξηση κατά περίπου 11% μεταξύ των ετών 2023 και 2022. Μαζί με την αύξηση του κύκλου εργασιών, καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης στα ξενοδοχεία και ειδικότερα κατά 12,6% σε σχέση με το 2022, σε 208.445 εργαζομένους.

Οι συνολικές επενδύσεις που έκαναν κατά το 2023 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανήλθαν, σύμφωνα με την έρευνα του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, στα 761 εκατ. ευρώ, έναντι 621 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 13% αυτών των επενδύσεων αφορούσε σε δράσεις βιωσιμότητας και το 87% επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση.

Τι δείχνουν όμως τα διαθέσιμα στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά; Το 47% του συνόλου των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια με τουριστικά γραφεία και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για το 2024, ποσοστό που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το 2023. Από αυτά, το 71,4% έχει υπογράψει συμβόλαια με τιμές αυξημένες κατά 7,9% όταν το 2022, μόλις το 41% των ξενοδοχείων είχε υπογράψει συμβόλαια, με τιμές αυξημένες κατά 11,4%. Το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων (55%) έχει υπογραφεί από τα ξενοδοχεία καλοκαιρινών διακοπών.

Στην ίδια έρευνα, οι ξενοδόχοι ρωτήθηκαν και για τις βασικές τους ανησυχίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι αφορούν, σύμφωνα με τους ίδιους, στην εύρεση προσωπικού, στο αυξημένο κόστος της ενέργειας και στον ανταγωνισμό από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο (36%) των πελατών των ξενοδοχείων, προέρχεται πλέον από τους Online Travel Agents (OTAs), ενώ οι μονωμένοι πελάτες αντιστοιχούν σε 25%, τα τουριστικά γραφεία σε 23%, η απευθείας πωλήσεις από τις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων σε 10%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει ότι «ο ελληνικός τουρισμός πηγαίνει καλά και έχει σταθερή δυναμική», ενώ χαρακτηρίζει τον τουρισμό «πρωταγωνιστή της εθνικής οικονομίας». Υπογραμμίζει δε τα 2,5 δισ. ευρώ που επενδύθηκαν την τελευταία πενταετία από τα ξενοδοχεία, για την αναβάθμισή τους. «Είμαστε στο σωστό δρόμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, από την εύρεση προσωπικού και το ενεργειακό κόστος μέχρι τον αθέμιτο ανταγωνισμό», προσθέτει, συμπληρώνοντας πως «ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για μεμψιμοιρίες, είναι πεδίο συνεργασίας και συλλογικής δράσης».    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή