Στο τραπέζι έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου για την άμυνα

Στο τραπέζι έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου για την άμυνα

Εξαιτίας της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και λόγω Τραμπ. Ποιοι συμφωνούν και ποιοι διαφωνούν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να δανειστούμε από τις διεθνείς αγορές ως ένα ενιαίο σύνολο και να αυξήσουμε το χρέος μας συνολικά; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς υπόσχονται να ξοδέψουν περισσότερα στην άμυνα εξαιτίας της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το ερώτημα δεν είναι νέο και έχει αποδειχθεί ιστορικά περίπλοκο.

Tο 2020 τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 ήταν να αυξήσουν από κοινού το χρέος.

Τώρα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ορισμένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. λένε ότι αυτό που έπραξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα καλό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των νέων αμυντικών σχεδίων τους. Αλλοι όμως διαφωνούν.

«Δεν πρόκειται για μαγική λύση, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει στην πραγματικότητα να επιταχύνουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας ικανότητα», δήλωσε στο CNBC ο Αλεξάντερ Ντε Κρο, πρωθυπουργός του Βελγίου, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg ότι τα κοινά ομόλογα θα ήταν ένας καλός τρόπος για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ενωσης.

Αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ήταν πολύ σαφής κατά τη διάρκεια Διάσκεψης του Μονάχου: «Στις Βρυξέλλες έχουν τη συνήθεια να αναζητούν προβλήματα και να παρουσιάζουν πάντα την ίδια λύση, το αμοιβαίο χρέος». Αντ’ αυτού ο Λίντνερ πρότεινε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναπτύξει μια ενιαία αγορά για τα αμυντικά προϊόντα, καθώς και να προωθήσει την ενοποίηση στον τομέα και να επιδιώξει την από κοινού προμήθεια στρατιωτικών αγαθών.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήταν επίσης πολύ σαφής ότι δεν θα υποστήριζε το κοινό χρέος σε επίπεδο Ε.Ε.

Το θέμα του τρόπου αύξησης των αμυντικών δαπανών είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή. Οι ηγέτες της Ε.Ε. βρίσκονται υπό πίεση να πράξουν περισσότερα εν μέσω των απειλών ασφαλείας από τη Ρωσία και της αβέβαιης έκβασης των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Πρόσθετη ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ανέφερε ότι δεν θα σώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν τηρούν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή