Επιδότηση 1,5 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο τσιπ στη Νέα Υόρκη

Επιδότηση 1,5 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο τσιπ στη Νέα Υόρκη

Ερχονται κι άλλες ενισχύσεις για τη δημιουργία μεγάλων μονάδων στις ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνει στον όμιλο ημιαγωγών/τσιπ της GlobalFoundries (GFS) επιδότηση της τάξεως του 1,5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή και επέκταση εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη και στο Βερμόντ. Αυτή η κίνηση συνιστά την πρώτη σημαντική διάθεση ρευστού στο πλαίσιο του προγράμματος για την αναζωογόνηση της εγχώριας παραγωγής τσιπ, ενώ έπονται και άλλες, όπως οι επιδοτήσεις σε μονάδες στην Αριζόνα, στο Τέξας, στη Νέα Υόρκη και στο Οχάιο τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναφέρει σχετικώς η Wall Street Journal.

Ανάλογες αιτήσεις να επιδοτηθούν έχουν υποβάλει και οι Samsung Electronics και Micron Technology, ώστε να καλύψει η αμερικανική κυβέρνηση ένα μέρος των δισ. δολαρίων που απαιτεί η ανέγερση εργοστασίων για τεχνολογία αιχμής. Τα χρήματα θα αποδεσμεύονται βαθμηδόν, καθώς τα έργα θα εκπληρώνουν τους στόχους-ορόσημα για την κατασκευή και την παραγωγή. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPΤ, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για τσιπ ικανά να χειριστούν την επεξεργαστική ισχύ που χρειάζονται τα συναφή προγράμματα. Οι επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν υπό διαπραγμάτευση επί μήνες, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της νομοθεσίας σχετικά με νέες επενδύσεις, χρηματοδοτούμενες από τα φορολογικά έσοδα για την έρευνα και την παραγωγή ημιαγωγών. Ο λόγος είναι απλός: το μερίδιο των ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ ελαττώθηκε στο 12% το 2020 από το 27% το 1990. Ο νόμος προβλέπει 39 δισ. δολάρια ειδικά για επιδοτήσεις στον κλάδο της μεταποίησης, δεδομένου ότι όπως το αργό, έτσι και οι ημιαγωγοί πλέον θεωρούνται κρίσιμοι πόροι για την εθνική ασφάλεια.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αναζωογονήσει την εγχώρια κατασκευή ημιαγωγών, αλλά και να περιστείλει την επιρροή της Κίνας στον κλάδο.

«Στην πανδημία παρατηρήθηκαν ελλείψεις ημιαγωγών, που οδήγησαν σε κλείσιμο μονάδων και χιλιάδες απολύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο. «Με τις επιδοτήσεις διασφαλίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά». Η Ουάσιγκτον, εκτός από την αναζωογόνηση της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών, επιδιώκει να περιστείλει την επιρροή της Κίνας στον κλάδο, επιβάλλοντας αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές της. Εχει αποκόψει την Κίνα από την πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον στρατό και σε ηλεκτρονική κατασκοπεία, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τη νομοθεσία των ημιαγωγών ως εργαλείο της προεκλογικής εκστρατείας του, η πρόοδος επί του θέματος δεν είναι η αναμενόμενη. Απαιτήθηκαν πάνω από 12 μήνες προκειμένου να συγκροτηθεί το αρμόδιο γραφείο επίβλεψης για το πρόγραμμα επιδοτήσεων και κατόπιν να αρχίσει να τις διαθέτει. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εκταμίευσή τους συμπίπτει με μια εκτεταμένη ύφεση στον κλάδο των ημιαγωγών, των οποίων οι παγκόσμιες πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 8,2% το 2023 στα 526,8 δισ. δολάρια, αν και ο ρυθμός πωλήσεων ενισχύθηκε πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο. Ορισμένοι, δε, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ, όπως η ταϊβανέζικη TSMC και η αμερικανική Intel, έχουν επιβραδύνει την ανέγερση εργοστασίων σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό τους. Πάντως, εν κατακλείδι, διευκρίνισαν πως έχουν δεσμευθεί να ολοκληρώσουν τα έργα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT