ΥΠΕΘΟ: Πιέζει για ταχύτερη διασύνδεση ταμειακών με POS

ΥΠΕΘΟ: Πιέζει για ταχύτερη διασύνδεση ταμειακών με POS

Ζητεί από τράπεζες μείωση προμήθειας για μικρές συναλλαγές και από παρόχους τερματικών την αναβάθμιση του λογισμικού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα πριν από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζητεί από όλους τους εμπλεκομένους να επιταχύνουν τις διαδικασίες με στόχο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να είναι όλα έτοιμα την 1η Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χ. Θεοχάρης ζήτησαν από τους εκπροσώπους των τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες, να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές, ενώ ζητήθηκε από τους παρόχους POS –ιδρύματα πληρωμών ή τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών– να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας. Συγκεκριμένα:

1. Οι πάροχοι POS –ιδρύματα πληρωμών ή τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών– να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2. Ζητήθηκε τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες τους καθότι τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε ένα βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.

3. Οι πάροχοι POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές.

Η συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες όπου τόσο οι πάροχοι όσο και οι τράπεζες θα τοποθετηθούν για όλα τα ανωτέρω ζητήματα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «η πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί. Προχωρήσαμε σε 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργεί καθημερινά και αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Ανοίγουμε εντός των επομένων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για 5ο κύκλο. Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Οπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις. Με αυτόν τον σκοπό σε πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε όλοι, πολιτεία και αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT