Ετοιμες δηλώσεις από την ΑΑΔΕ για 1 εκατ. μισθωτούς – Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Ετοιμες δηλώσεις από την ΑΑΔΕ για 1 εκατ. μισθωτούς – Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Για όσους δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, ακίνητα ή κινητές αξίες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα κωδικούς του βασικού εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης θα προσυμπληρώσει φέτος σε 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές από ακίνητα ή κινητές αξίες η φορολογική διοίκηση, με αποτέλεσμα η δήλωση να είναι έτοιμη προς υποβολή. Επί της ουσίας οι ανωτέρω δεν θα χρειαστεί οι ίδιοι να συμπληρώσουν τίποτα επιπλέον, εκτός και εάν υπάρχει κάποια αλλαγή που δεν είναι σε γνώση της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα λάβουν προσεχώς μήνυμα από την ΑΑΔΕ, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων). Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλώς να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις (γίνεται και σήμερα), τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που μειώνουν τον φόρο.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:

1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους. Οπως προαναφέρθηκε, αυτό γίνεται ήδη από την εφορία με βάση τα στοιχεία που λαμβάνει από τους εκκαθαριστές μισθοδοσίας.

2. Φόροι που παρακρατήθηκαν. Επίσης, στον πίνακα 4Α θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους.

3. Τόκοι καταθέσεων. Ο πίνακας 4Δ1 θα είναι προσυμπληρωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.

Οι φορολογικές αρχές θα έχουν προσυμπληρώσει έντεκα κωδικούς στο έντυπο Ε1.

4. Φόροι από τόκους. Θα προσυμπληρωθούν οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).

5. Ακίνητα. Στον πίνακα 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να προσδιοριστεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρωμένα (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του). Σημειώνεται ότι τα στοιχεία λαμβάνονται από τις περυσινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

6. Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμενοι κατά το 2023, προκειμένου να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης.

7. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου από όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

8. Αποπληρωμή δανείων. Στον πίνακα 5.2 όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

9. Καταναλωτικές δαπάνες. Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050 θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.

10. Τεκμήρια. Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένος. Συγκεκριμένα, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν τα ποσά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.

11. Τέκνα. Ο πίνακας 8 που αφορά τα στοιχεία των ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων της οικογενείας του φορολογουμένου θα είναι προσυμπληρωμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή